Financijska injekcija Ministarstva turizma hitnoj medicinskoj službi

Svečanom potpisivanju Ugovora o sufinanciranju dodatnih timova medicinske pomoći u turističkim odredištima između Ministarstva turizma i sedam primorskih županija prisustvovala je danas, uz resornog ministra Garija Cappelija te predstavnike županija, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu (HZHM) prim. mr. Maja Grba-Bujević, dr. med. Tom prigodom istaknula je važnost hitne medicinske službe (HMS) tijekom turističke sezone kada dolazi do znatnog povećanja intenziteta prometa na cestama, ali i porasta broja posjetitelja i gostiju na našoj obali i otocima.

„Timovi HMS-a zavoda za hitnu medicinu sedam primorskih županija, Istarske, Primorsko-goranske, Ličko-senjske, Zadarske, Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske, imali su u razdoblju od 1. lipnja do 30. rujna 2018. ukupno 167 891 intervenciju, što je povećanje od gotovo 60 % u odnosu na prva četiri mjeseca 2018. godine kada su ukupno imali 97 305 intervencija“, naglasila je ravnateljica HZHM-a. Uz redovne timove HMS-a, tijekom prošlogodišnje turističke sezone na hrvatskim prometnicama dežuralo je 20 dodatnih timova koji imali 2.701 intervenciju tijekom kojih su zbrinuli 2.825 pacijenata. „Hitnim zračnim medicinskim prijevozom iz tri helikopterske baze u turističkoj sezoni 2018. zbrinuto je 564 pacijenata u ukupno 496 intervencija“, rekla je primarius Grba-Bujević te najavila skorašnju uspostavu pomorskog HMS-a te rad na uspostavi namjenskog helikopterskog HMS-a.

Ugovorima o sufinanciranju Ministarstvo turizma nastoji podići razinu hitne medicinske usluge tijekom turističkih mjeseci te osigurati potrebnu medicinsku skrb stranim turistima i građanima. Stoga će ove godine iznosom od 1,5 milijuna kuna dati financijsku injekciju hitnoj medicinskoj službi spomenutih sedam županija. „Stalni porast broja gostiju i financijskih učinaka u turizmu rezultat je, između ostaloga, imidža Hrvatske kao sigurne destinacije, što postaje važan čimbenik u odabiru destinacije. Potvrdu tome dalo je i posljednje TOMAS istraživanje u kojem su turisti u hrvatskim turističkim odredištima vrlo visoko ocijenili osobnu sigurnost kao element zadovoljstva“, izjavio je ministar turizma Gari Cappelli.

U ime županija, okupljenima se obratio istarski župan Valter Flego koji je istaknuo važnost dostupne i kvalitetne zdravstvene usluge. „Ako uzmemo u obzir da tijekom špice sezone, stanovništvo Istre dvostruko naraste, svjesni smo što to znači za naš zdravstveni sustav. Stoga, pozdravljamo projekt Ministarstva turizma putem kojeg se sufinancira medicinsku pomoć u turističkim ambulantama“, rekao je Valter Flego.

 
Podijeli: