Edukacijski video materijal za brži helikopterski prijevoz ozlijeđenih

Zrakoplovna jedinica specijalne policije jučer je bila TV studio za snimanje edukacijskog video materijala- praktične vježbe s protokolom i standardnim operativnim postupcima za prijevoz ozlijeđenih osoba u prometnim nesrećama helikopterom Ministarstva unutarnjih poslova (MUP). U snimanju vježbe sudjelovali su djelatnici Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, Zavoda za hitnu medicinu Karlovačke županije i Zrakoplovne jedinice.

Ovaj edukativni materijal na jednostavan način prikazuje siguran ukrcaj ozlijeđene osobe u helikopter čime se izravno utječe na brzinu zbrinjavanja hitnih pacijenta i njihov prijevoz do bolnice te na sigurnost sudionika u cestovnom prometu. Voditelj projekata u Upravi za pravne poslove i ljudske potencijale MUP-a Josip Mihaljević, dr. med. istaknuo je da je video namijenjen svim djelatnicima hitne medicinske službe kako bi ih se educiralo o pravilnom i sigurnom pristupu helikopteru. Kako bi hitni pacijenti bili zbrinuti unutar „zlatnog sata“, helikopter MUP-a prevozit će prvenstveno pacijente s traumom glave kojima je neophodna pomoć neurokirurga, ali i ostale teško ozlijeđene hitne pacijente do bolnice. Helikopterom je moguće odjednom prevesti dva pacijenta na nosilima s liječnikom.

Brzina reakcije i dostupnost odlučujući su čimbenici učinkovitosti hitne medicinske službe naglasila je ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu prim. mr. Maja Grba-Bujević, dr. med. te dodala kako u intervencijama sa zračnim prijevozom svatko treba točno znati što činiti jer se u protivnom gubi vrijeme i ugrožava pacijent. „Video materijali su moderan i učinkovit način edukacije, a cilj nam je iz ovog materijala napraviti standardni operativni postupak. Ako djelatnik ne zna što raditi to za njega predstavlja dodatni stres“ rekla je primarius Grba-Bujević te podsjetila na pravilo u hitnoj medicini- „pravi pacijent u pravo vrijeme na pravom mjestu“.

Podijeli: