e-Usavršavanje: Pravovremeno prepoznavanje i liječenje depresije kod starijih osoba

U sklopu osnovnog Programa cjeloživotnog stručnog usavršavanja zdravstvenih radnika, odnosno e-Usavršavanja, Hrvatski zavod za hitnu medicinu organizirao je danas predavanje prof. prim. dr. sc. Ninoslava Mimice, dr. med., specijalista psihijatrije s Klinike za psihijatriju Vrapče u Zagrebu i redovitog profesora Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu o depresiji kod osoba starije životne dobi za djelatnike primarne zdravstvene zaštite na udaljenim i teže dostupnim područjima.

Iako se depresija može javiti kod svih dobnih skupina, posebno rizične skupine su mladi i adolescenti, žene generativne dobi i starije osobe, istaknuo je na predavanju psihijatar Mimica te dodao kako 10 do 15 posto osoba starije životne dobi boluje od ove bolesti. U uznapredovanoj životnoj dobi, depresija je često potaknuta socijalnom izolacijom, gubitcima i žalovanjem, ali i većom ovisnosti o drugim osobama, a nerijetko se javlja u komorbiditetu s drugim tjelesnim, neurološkim i psihijatrijskim bolestima. "Prevalencija depresije u oboljelih od Alzheimerove bolesti je 30 do 50 posto, dok je klinički prisutna kod 35 posto oboljelih od Parkinsonove bolesti, premda se samo jedan posto bolesnika žali na depresivne simptome", napomenuo je prof. prim. dr. sc. Ninoslav Mimica, dr. med.

"Klinička slika depresije u starijoj životnoj dobi može imati specifična obilježja, a ne smiju se zanemariti ni cerebrovaskularni rizični faktori", naglasio je psihijatar Mimica te nastavio kako je pristup liječenju individualiziran zbog heterogenosti kliničke slike i komorbiditeta. Okosnicu liječenja čini farmakološko liječenje antidepresivima, a liječenje koje uključuje psihološke metode (KBT) i psihosocijalne intervencije još je učinkovitije. Nažalost, depresija je u starijoj životnoj dobi povezana s visokim suicidalnim rizikom stoga je iznimno važno rano prepoznavanje ove bolesti i liječenje oboljelih, zaključio je prof. prim. dr. sc. Ninoslav Mimica, dr. med.

Predavanje Pravovremeno prepoznavanje i liječenje depresije kod starijih osoba održano je u sklopu projekta e-Usavršavanje koji provodi Hrvatski zavod za hitnu medicinu s ciljem razvoja i jačanja ljudskih potencijala na svim razinama zdravstvene zaštite u RH. Zahvaljujući videokonferencijskom sustavu, predavanje su u realnom vremenu pratili djelatnici Specijalne bolnice za produženo liječenje Duga Resa te domova zdravlja "Dr. Ante Franulović", Dubrovnik, Gospić, Korčula, Korenica, Novalja, Ogulin, Orahovica, Otočac, Ozalj, Pitomača, Senj, Slatina, Slunj, Vojnić, Splitsko-dalmatinske županije i Primorsko-goranske županije.

Podijeli: