Državne intervencijske postrojbe Državne uprave za zaštitu i spašavanje osposobljene za rad s automatskim vanjskim defibrilatorom

Pripadnici Državne intervencijske postrojbe Državne uprave za zaštitu i spašavanje prošli su edukaciju pružanja prve pomoći uz upotrebu automatskog vanjskog defibrilatora u sklopu Programa javno dostupne rane defibrilacije kojeg provodi Ministarstvo zdravlja u suradnji s Hrvatskim zavodom za hitnu medicinu i Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo.

Program edukacije izradio je Hrvatski zavod za hitnu medicinu, a polaznici su usvojili vještine pravilnog izvođenja vanjske masaže srca i umjetnog disanja te pravilnog pružanja prve pomoći uz uporabu automatskog vanjskog defibrilatora. Osim vještina, edukatori su polaznicima objasnili kako prepoznati srčani zastoj te kako i kada pozvati hitnu medicinsku službu, a također su ih upoznali s telefonskim uputama koje će im dati medicinski dispečer prema Hrvatskom indeksu prijema hitnog poziva.

Edukacija se održala u Centru za specijalističko osposobljavanje u Divuljama, a provele su je zamjenica ravnateljice Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu dr. sc. Ingrid Bošan-Kilibarda, dr. med., zatim pomoćnica ravnateljice Zavoda za kvalitetu zdravstvene zaštite i nadzor Branka Tomljanović, dr. med., voditeljica službe za medicinske poslove Zavoda mr. sc. Milena Car, dr. med. i instruktor Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije Zoran Vidović, bacc. med. techn.

Podijeli: