Ciklus edukacija u završnoj fazi: Osječki tim Helikopterske hitne medicinske službe spreman za početak rada

"Sve je spremno za početak rada Helikopterske hitne medicinske službe (HHMS) – medicinski timovi, piloti, helikopteri, baze i oprema. Ova Vlada i zdravstvena administracija nakon više desetljeća postiže mnogima nedostižno – uspostavlja projekt HHMS-a od strateške važnosti za građane, a do prvog službenog polijetanja brojimo još samo šest dana. Medicinski djelatnici i u Osijeku educirani su i osposobljeni za zbrinjavanje hitnih pacijenata u svim zračnim intervencijama te će, vjerujem, u narednom razdoblju spasiti mnoge živote", izjavio je ministar zdravstva izv. prof. dr. sc. Vili Beroš, dr. med. prilikom posjeta osječkom timu HHMS-a koji danas završava ciklus edukacija potrebnih za rad u helikopteru.

Uz ministra zdravstva, osječkom timu HHMS-a su prije prve helikopterske intervencije mirnu službu i što manje intervencija poželjeli i zamjenik ravnateljice Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu (HZHM) dr. sc. Damir Važanić, mag. med. techn., zamjenik župana koji obnaša dužnost župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić, gradonačelnik Osijeka Ivan Radić, ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije Silavana Sabo i drugi.

"Opremljeni specifičnim znanjima i vještinama potrebnima za rad u helikopteru, članovi osječkog tima HHMS-a spremni su za početak rada službe koja osigurava kvalitetnu, brzu i dostupnu hitnu medicinsku skrb svim građanima i posjetiteljima Republike Hrvatske", istaknuo je tom prilikom zamjenik ravnateljice HZHM-a dr. sc. Damir Važanić, mag. med. techn. te napomenuo da su u završnoj fazi i edukacije riječkog, splitskog i zagrebačkog tima HHMS-a koje jamče sigurnost prilikom HHMS operacija – i posadi i hitnim pacijentima.

Završni dio edukacija uključuje tehnički i medicinski aspekt rada u helikopteru. Tehnički dio podrazumijeva stjecanje znanja o zrakoplovstvu i zrakoplovnim propisima, zrakoplovnoj terminologiji, teoriji letenja, raspodjeli putnika, meteorologiji, standardnim operativnim postupcima i komunikaciji između članova posade prije leta, ali i o procedurama u slučaju kriznih situacija te specifičnostima fizioloških učinaka letenja. Medicinski aspekt edukacije poseban naglasak stavlja na praktičan proces učenja i osposobljavanja u helikopteru, uključujući učenje kroz simulacije različitih scenarija temeljenih na realnim kliničkim okolnostima i medicinskim patologijama, a s kojima će se timovi HHMS-a susretati prilikom zbrinjavanja hitnih pacijenata.

Edukaciju u skladu sa smjernicama Europske unije provodi pružatelj usluge HHMS-a u RH – EliFriulia S.p.A., Eliance Helicopter Global Services SL i Eli-Adriatik d.o.o., izabran na provedenom međunarodnom natječaju javne nabave.

Podijeli: