AVD uređaj javno dostupan u Hrvatskoj Kostajnici

Na zgradi udruga u Hrvatskoj Kostajnici postavljen je automatski vanjski defibrilator (AVD) koji je gradonačelniku Hrvatske Kostajnice Daliboru Bišćanu danas uručila ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu (HZHM) prim. mr. Maja Grba-Bujević, dr. med. u okviru Nacionalnog programa javno dostupne rane defibrilacije "Pokreni srce – spasi život".

Postupak oživljavanja uz uporabu AVD uređaja ključan je za spašavanje života osobe koja je doživjela iznenadni srčani zastoj, naglasila je tom prigodom ravnateljica HZHM-a te dodala kako je u tim situacijama svaka sekunda važna, kao i da brza intervencija neposrednih očevidaca znatno povećava mogućnost preživljavanja ovog hitnog stanja.

AVD uređaj nalazi se na vidljivom i lako dostupnom mjestu – ispred ulaza u zgradu udruga na Trgu kralja Tomislava 2b u Hrvatskoj Kostajnici te mu svaki građanin može pristupiti u slučaju potrebe i tako pomoći unesrećenoj osobi i prije dolaska hitne medicinske službe. Uređaj analizira srčani ritam i daje upute za postupanje na hrvatskom jeziku, a električni šok isporučuje isključivo kada prepozna određene aritmije koje uzrokuju iznenadni srčani zastoj.

Uz povećanje dostupnosti AVD uređaja na frekventnim mjestima, HZHM u sklopu Nacionalnog programa javno dostupne rane defibrilacije "Pokreni srce – spasi život" provodi i kontinuiranu edukaciju građana o osnovnim mjerama održavanja života uz primjenu AVD-a. Tako su i u Hrvatskoj Kostajnici nacionalni instruktori HZHM-a obučili ukupno 12 pripadnika tamošnjeg Dobrovoljnog vatrogasnog društva i Gradskog društva Crvenog križa za pravilno izvođenje postupka oživljavanja i korištenje AVD uređaja, a koji su ujedno i prisustvovali današnjoj primopredaji AVD-a. Upravo su suradnja s lokalnim i regionalnim samoupravama te edukacija presudne za povećanje zdravstvene sigurnosti cjelokupne zajednice.

Podijeli: