Veteranski centar u Petrinji dobio AVD uređaj

Podružnica Veteranskog centra u Petrinji danas je dobila automatski vanjski defibrilator (AVD) u sklopu Nacionalnog programa javno dostupne rane defibrilacije "Pokreni srce-spasi život", a tom prigodom je ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu (HZHM) prim. mr. Maja Grba-Bujević, dr. med. upozorila na ozbiljnost problema iznenadnog srčanog zastoja te poručila kako na branitelje gleda kao na svoju obitelj zbog čega joj je iznimno važno što navedeni projekt obuhvaća i veteranske centre.

"AVD uređaj doprinosi zdravstvenoj sigurnosti zajednice jer njegovom uporabom građani mogu spasiti život unesrećenoj osobi i prije dolaska hitne medicinske službe", istaknula je primarijus Grba-Bujević te pojasnila kako je u slučaju iznenadnog srčanog zastoja iznimno važna brza reakcija neposrednih očevidaca koja uključuje pravilno izvođenje postupka oživljavanja i uporabu AVD uređaja. Stoga je HZHM proveo i edukaciju djelatnika petrinjske podružnice Veteranskog centra, a ovom prigodom su predstavnici HZHM-a i Zavoda za hitnu medicinu Sisačko-moslavačke županije okupljenima demonstrirali osnovne mjere održavanja života uz primjenu AVD-a.

Projekt je podržao ravnatelj Javne ustanove Veteranski centar general dr. sc. Josip Lucić, ujedno i izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, kao i saborska zastupnica i gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes koja je naglasila kako u Petrinji postoji potreba za AVD uređajem te izrazila želju da se isti koristi što manje. Na predstavljanju i isporuci AVD uređaja bio je i zamjenik župana Sisačko-moslavačke županije Mihael Jurić koji vjeruje da će AVD smanjiti broj smrtnosti od srčanog zastoja.

HZHM u suradnji s Ministarstvom zdravstva već deset godina provodi projekt "Pokreni srce – spasi život" u okviru kojeg kontinuirano održava edukacije o osnovnim mjerama održavanja života uz primjenu AVD-a te radi na povećanju dostupnosti AVD uređaja na frekventnim lokacijama. Na području RH nalazi se više od 600 registriranih AVD uređaja, a dosad su nacionalni instruktori HZHM-a održali i preko 600 edukacija kojima su više od 5000 polaznika, uključujući laike, predstavnike žurnih službi i druge obučili za pružanje pomoći osobi koja je doživjela iznenadni srčani zastoj.

Podijeli: