Uspostavljena hitna pomorska medicinska služba brzim brodicama

Isporukom posljednje, šeste brze brodice izgrađene i opremljene u sklopu projekta Uspostava hitne pomorske medicinske službe brzim brodicama Zavodu za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije i Lučkoj kapetaniji Split, odnosno njihovim ispostavama u Supetru na otoku Braču, kompletirana je flota za pružanje hitne medicinske skrbi te je prvi put u Hrvatskoj ustrojena pomorska hitna medicinska služba (HMS), istaknuto je na danas održanoj završnoj konferenciji navedenog projekta i primopredaji brze brodice u Supetru.

"Do sada su brze brodice usidrene u Dubrovniku, Zadru, Rabu, Malom Lošinju i Šibeniku, a brzom brodicom u Supetru na otoku Braču uspostavljamo sveobuhvatnu hitnu pomorsku medicinsku službu. Kada tome pridodamo kopnenu hitnu medicinsku službu i skorašnje uspostavljanje Helikopterske hitne medicinske službe – naši građani i posjetitelji dobit će cjelovitu hitnu medicinsku uslugu u Hrvatskoj", naglasio je tom prigodom ministar zdravstva izv. prof. dr. sc. Vili Beroš, dr. med. te najavio nabavu dodatnih brodica koje će podignuti razinu sigurnosti i očuvanja zdravlja građana i posjetitelja RH.

Brze brodice osiguravaju dostupnost HMS-a stanovnicima i posjetiteljima otoka i cestovno nedostupnih priobalnih mjesta, a od travnja kada je isporučena prva brza brodica Dubrovniku pa do danas, uspješno je obavljena 31 intervencija. "Drugim riječima – spašavamo ljudske živote koji su glavni putokaz i mjerilo djelovanja ove Vlade", rekao je ministar zdravstva izv. prof. dr. sc. Vili Beroš, dr. med. te dodao da se dostupnost zdravstvene skrbi postiže i projektom Telecordis Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu (HZHM) kojim se stanovnicima ruralnih, udaljenih i otočnih područja osigurava specijalistička zdravstvena usluga na "kućnom pragu", odnosno u njihovim lokalnim domovima zdravlja.

Na riječi ministra nadovezala se ravnateljica HZHM prim. mr. Maja Grba-Bujević, dr. med. koja je istaknula da su brodice opremljene medicinskom opremom i priborom kao i vozila HMS-a te da sinergijsko djelovanje kopnenih, zračnih i pomorskih snaga jamči učinkovitiju, kvalitetniju i dostupniju hitnu medicinsku skrb svim pacijentima, ma gdje god se nalazili.

Uz ministra zdravstva i ravnateljicu HZHM-a, završnoj konferenciji prisustvovali su državna tajnica u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Zrinka Raguž, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje projekata Europske unije Dragan Jelić, ravnatelj Uprave sigurnosti plovidbe Ministarstva mora, prometa i infrastrukture kapetan Siniša Orlić, župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban i brojni drugi uzvanici.

Projekt Uspostava hitne pomorske medicinske službe brzim brodicama vrijedan je 10,1 milijun eura, a sufinanciran je sredstvima Europske unije te je rezultat međuresorne suradnje Ministarstva zdravstva s HZHM-om i Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture, ali i priobalnih županijskih zavoda za hitnu medicinu te lučkih kapetanija.

"Sadržaj publikacije/emitiranog materijala isključiva je odgovornost Ministarstva zdravstva."
 
Podijeli: