U Zadru usidrena druga od šest brzih brodica pomorske hitne medicinske službe

U zadarskoj luci Gaženica danas se trajno usidrila druga od ukupno šest brodica koja je izgrađena i opremljena u sklopu projekta Uspostava hitne pomorske medicinske službe brzim brodicama nakon što ju je ministar zdravstva izv. prof. dr. sc. Vili Beroš, dr. med. predao na korištenje Lučkoj kapetaniji Zadar i Zavodu za hitnu medicinu Zadarske županije. "Izgradnja nepotopivih brodica, uz medicinske timove i posadu, značajan je reformski iskorak prema još kvalitetnijoj i dostupnijoj hitnoj pomorskoj medicinskoj službi", istaknuo je tom prigodom ministar Beroš.

Uz ministra zdravstva, na prigodnoj svečanosti primopredaje brodice u Zadru bili su ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu (HZHM) prim. mr. Maja Grba-Bujević, dr. med., župan Zadarske županije Božidar Longin, gradonačelnik grada Zadra Branko Dukić, ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije Ivana Šimić, predstavnik Lučke kapetanije Zadar Alen Rukavina, direktor Iskra brodogradilišta Roko Vuletić i drugi uzvanici.

"Ovim projektom stanovnici otoka i otočnih područja koji gravitiraju Zadru imat će dostupniju pravovremenu hitnu medicinsku skrb, a time hitnim pacijentima izravno omogućujemo zbrinjavanje unutar zlatnog sata, povećavajući im šanse preživljavanja od 30 do 50 posto", rekla je tom prilikom ravnateljica HZHM-a te dodala kako će za ovu brodicu zadarski Zavod za hitnu medicinu osigurati medicinske timove koji će pružati intenzivnu terapiju pacijentima na moru bez obzira na vremenske uvjete.

Za područje Zadarske županije u sklopu projekta Uspostava hitne pomorske medicinske službe brzim brodicama prethodno je nabavljen automatski biokemijski analizator krvi koji je već u primjeni u ispostavi Preko zadarskog Zavoda za hitnu medicinu, a koji omogućava izvođenje jednostavnih pretraga kojima se dodatno poboljšava kvaliteta pružanja hitne medicinske skrbi. Osim u Preku, biokemijski analizatori krvi postavljeni su u još 11 ispostava županijskih zavoda za hitnu medicinu. Ovaj projekt, čija je ukupna vrijednost 10,1 milijun eura osiguranih iz europskih bespovratnih sredstava i državnog proračuna, odličan je primjer multidisciplinarnog pristupa i međuresorne suradnje Ministarstva zdravstva, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i HZHM-a, ali i priobalnih županijskih zavoda za hitnu medicinu te lučke kapetanije. Uz Dubrovnik kojem je isporučena prva izgrađena brza brodica i Zadar, flota za pružanje hitne medicinske skrbi vezove će imati još u Malom Lošinju, Rabu, Supetru i Šibeniku.

"Brodice su brze i nepotopive. Zvuči fascinantno, pa i nemoguće, no to potvrđuju napredne karakteristike i višekratni testovi brzih brodica iza kojih stoji hrvatska pamet i inovativan tim Iskra brodogradilišta. Rezultat toga je jedinstven hrvatski proizvod koji je potaknuo interes i pojedinih  zemalja EU. Stoga su brze brodice višestruki doprinos Hrvatskoj, što ima posebnu težinu u ljetnoj sezoni koja dostiže milijunske brojke posjetitelja samo u Zadarskoj županiji. Sve navedeno pokazuje da sigurno kormilarimo prema inovativnijoj i sveobuhvatnijoj hitnoj medicinskoj usluzi, što je ujedno jedan od ciljeva naše reforme zdravstvenog sustava s pacijentom u fokusu", zaključio je ministar Beroš.

 

"Sadržaj publikacije/emitiranog materijala isključiva je odgovornost Ministarstva zdravstva."
Podijeli: