U Šibeniku puštena prva od šest brzih brodica hitne pomorske medicinske službe

Ministarstvo zdravstva, u suradnji s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture i Hrvatskim zavodom za hitnu medicinu, danas je u Šibeniku osiguralo plovidbu jedne od šest brzih brodica hitne pomorske medicinske službe iz projekta ukupne vrijednosti 10,1 milijuna eura osiguranih iz europskih bespovratnih sredstava i državnog proračuna. Time se osigurava pružanje hitne medicinske skrbi stanovnicima i posjetiteljima otoka i priobalja te ujednačava dostupnost hitne zdravstvene skrbi na cjelokupnom teritoriju Republike Hrvatske.


Na svečanosti isporuke prve brze brodice u Iskra brodogradilištu Šibenik, među ostalim uzvanicima, prisustvovali su ministar zdravstva Vili Beroš, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba-Bujević, ravnatelj Uprave sigurnosti plovidbe u Ministarstvu mora prometa i infrastrukture Siniša Orlić te župan Marko Jelić, gradonačelnik Željko Burić i vlasnik Iskra Grupe Dušan Šešok.


"Isporukom prve brodice u Šibeniku sigurno kormilarimo prema potpunoj uspostavi pomorske medicinske službe prijevoza specijaliziranim brodicama koja je planirana do kraja 2023. godine u stacionarnim lukama na Malom Lošinju, Rabu, Zadru, Šibeniku, Supetru i Dubrovniku sukladno studiji izvodljivosti. Dodatna vrijednost brodicama je potpuna opremljenost medicinskim uređajima i opremom za hitnu medicinsku službu, kao i prisutnost medicinskog tima i posade lučke kapetanije. Sve navedeno osigurava zbrinjavanje pacijenata unutar zlatnog sata povećavajući šanse preživljavanja od 30 do 50 posto", izjavio je ministar Beroš te dodao da ovim postignućima Vlada pokazuje međuresorno partnerstvo, sinergiju s lokalnom zajednicom, kao i zajedničku misiju – pružanje podjednake zdravstvene skrbi svim građanima i posjetiteljima Hrvatske što je i glavna nit vodilja reforme zdravstva.


Sukladno Sporazumu potpisanom između Ministarstva zdravstva, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, priobalni županijski zavodi za hitnu medicinu osiguravaju medicinski tim - doktora medicine i medicinsku sestru / tehničara, a lučke kapetanije osiguravaju vez, održavanje i posadu. U sklopu projekta nabavljeni su automatski biokemijski analizatori krvi koji služe u procjeni hitnih slučajeva prije upućivanja pacijenta u bolnicu, a raspoređeni su u 12 ispostava zavoda za hitnu medicinu: Blato na Korčuli, Korčula, Lastovo, Mljet, Cres, Mali Lošinj, Rab, Jelsa na Hvaru, Supetar, Šolta, Vis i Preko.


"Dodatno dižemo ljestvicu u pružanju hitne medicinske pomoći uspostavljanjem Helikopterske hitne medicinske službe, za koju je trenutno objavljen javni međunarodni natječaj, te usporedno ulažemo i u specijalizacije liječnika i medicinskih sestara / tehničara iz hitne medicine. U kontekstu zdravstvenog turizma, zakonskim izmjenama se dodatno regulira rad turističkih ambulanti i ostale zdravstvene usluge posjetiteljima Lijepe Naše. Sve navedeno Hrvatsku čini još sigurnijom i poželjnijom turističkom destinacijom", zaključio je ministar Beroš.

 

"Sadržaj publikacije/emitiranog materijala isključiva je odgovornost Ministarstva zdravstva."
Podijeli: