Rab dobio brzu brodicu pomorske hitne medicinske službe

Odredišna luka treće brodice izgrađene i opremljene u sklopu projekta Uspostava hitne pomorske medicinske službe brzim brodicama je luka Rab te ju je jučer potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković predao na korištenje Zavodu za hitnu medicinu Primorsko-goranske županije i Lučkoj kapetaniji Rijeka, odnosno njihovim ispostavama u Rabu.

Projekt provodi Ministarstvo zdravstva u suradnji s Hrvatskim zavodom za hitnu medicinu (HZHM) i Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture, ali i priobalnim županijskim zavodima za hitnu medicinu te lučkim kapetanijama, a uključuje izgradnju i opremanje šest brzih brodica kojima će povezati otoke i obalno područje RH kako bi se osigurala dostupna i pravovremena hitna medicinska skrb.

Nakon Dubrovnika i Zadra, flota za pružanje hitne medicinske skrbi usidrila se i u Rabu, a do kraja godine, najavio je ministar Butković, brodice će biti isporučene i Malom Lošinju, Supetru i Šibeniku. Uz potpredsjednika Vlade i ministra Butkovića, na primopredaji brodice bila je ravnateljica HZHM-a prim. mr. Maja Grba-Bujević, dr. med., ravnateljica Uprave za primarnu zdravstvenu zaštitu u Ministarstvu zdravstva Danica Kramarić, ravnatelj Uprave sigurnosti plovidbe kapetan Siniša Orlić, predstavnici Primorsko-goranske županije i drugi.

"Temeljna nam je misija svim pacijentima pružiti jednaku pomoć ma gdje god se nalazili, a izgradnja i opremanje flote za pružanje hitne medicinske skrbi značajan je iskorak prema još kvalitetnijoj hitnoj medicinskoj službi (HMS) čiji su osnovni postulati brzina i dostupnost", rekla je tom prigodom primarijus Grba-Bujević te naglasila kako ova brodica jamči hitnim pacijentima s otoka i iz cestovno nedostupnih priobalnih mjesta zbrinjavanje unutar "zlatnog sata" i povećava im šanse za preživljavanje od 30 do 50 %.

Brodice su opremljene medicinskom opremom i priborom kao i vozila HMS-a, uključujući defibrilator, respirator, opremu za imobilizaciju, boce s kisikom, nosila, reanimacijske ruksake za djecu i odrasle itd., a mogu ploviti i u najtežim uvjetima na moru, poput olujnog nevremena s valovima do šest metara. "Moderna i kvalitetna medicinska oprema jamči bolje uvjete rada djelatnicima HMS-a koji sada na raspolaganju imaju i svojevrsnu modernu intenzivnu jedinicu na moru u kojoj mogu zbrinjavati hitne pacijente, bez obzira na vremenske uvjete", zaključila je primarijus Grba-Bujević.

Ukupna vrijednost projekta Uspostava hitne pomorske medicinske službe brzim brodicama je 10,1 milijun eura, a sredstva su osigurana iz europskih bespovratnih sredstava i državnog proračuna.

 

"Sadržaj publikacije/emitiranog materijala isključiva je odgovornost Ministarstva zdravstva."
Podijeli: