POLOŽENA KOBILICA PRVE OD ŠEST BRZIH BRODICA ZA PRUŽANJE HITNE MEDICINSKE SKRBI

U Iskra brodogradilištu u Šibeniku danas je položena kobilica prve od šest brzih brodica koje se grade u sklopu projekta Uspostava hitne pomorske medicinske službe brzim brodicama, a prigodnoj svečanosti su, uz predstavnike Ministarstva zdravstva i brodogradilišta, prisustvovali i predstavnici Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, Vedrana Anđelić, struč. spec. oec. i Damir Važanić, mag. med. techn.

"Ovo je velik iskorak za hitnu medicinsku službu, za sve otočane i naše turiste. Polaganje ove kobilice pokazuje prve plodove suradnje Ministarstva zdravstva i Ministarstva pomorstva na uspostavi hitne pomorske medicinske službe koju za sada nemamo. Ovim osiguravamo i kvalitetnu opremu za spašavanje života svih ugroženih i oboljelih koji su udaljeni od kopna", istaknula je tom prigodom Danica Kramarić, dr. med. iz Ministarstva zdravstva. Naglasila je kako će ministarstvo i dalje ulagati u ljudske resurse za što ima i potporu EU fondova. "Hitnu medicinsku službu vidimo i kao strateški nacionalni interes. Uvrstili smo je u Nacionalni plan razvoja zdravstva 2021. do 2027. te djelujemo i u segmentu razvoja ljudskih resursa", zaključila je doktorica Kramarić.

HZHM je inicijator projekta Uspostava hitne pomorske medicinske službe brzim brodicama vrijednog više od 77 milijuna kuna, za koji je 85 % sredstava osigurano iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a preostalih 15 % iz državnog proračuna. Kao preduvjet za dobivanje EU sredstava, HZHM je prethodno proveo izradu studije izvodljivosti uspostave hitne pomorske medicinske službe. Nakon što je Vlada RH dala "zeleno svjetlo" Ministarstvu zdravstva kao nositelju provedbe projekta, u Zadru je u listopadu 2021. godine resorni ministar Vili Beroš potpisao ugovor o izgradnji i opremanju pomorske flote za hitnu medicinsku skrb sa zajednicom brodograditelja koju čine Tehnomont Brodogradilište Pula i Iskra brodogradilište 1 d. o. o. iz Šibenika.

Domaći konzorcij obvezao se izgraditi šest brodica koje će biti potpuno opremljene suvremenom opremom nužnom za pružanje hitne medicinske skrbi. Prema ponudi, brodice će biti duge oko 15 metara i postizat će maksimalnu brzinu od 35 čvorova u roku od pet minuta od pokretanja pogonskih strojeva. Izgrađene od aluminijske legure, moći će ploviti i u najtežim uvjetima na moru, poput olujnog nevremena, a imat će i funkciju samoispravljanja u slučaju prevrtanja. Brodice će svoje vezove imati u Dubrovniku, Malom Lošinju, Rabu, Supetru, Šibeniku i Zadru, a trebale bi biti isporučene za dvije godine. Zahvaljujući njima, stanovnici otoka i otočnih područja koji gravitiraju ovim lokacijama imat će dostupniju pravovremenu hitnu medicinsku skrb, što je od izuzetne važnosti ne samo za zdravlje nego i za cjelokupnu kvalitetu života otočana.

 

"Sadržaj publikacije/emitiranog materijala isključiva je odgovornost Ministarstva zdravstva."
Podijeli: