Pokaznom vježbom medicinskog zbrinjavanja velike prometne nesreće obilježen Nacionalni dan hitne medicinske službe

Povodom Nacionalnog dana hitne medicinske službe (HMS), Hrvatski zavod za hitnu medicinu (HZHM) je u suradnji s 21 županijskim zavodom za hitnu medicinu, Ministarstvom unutarnjih poslova te DVD-om Stara Gradiška organizirao pokaznu vježbu medicinskog zbrinjavanja velike prometne nesreće. U vježbi je sudjelovalo gotovo sto pripadnika žurnih službi koji su danas pokazali stručnost i profesionalnost u radu, kao i spremnost brzog i koordiniranog odgovora na ovakve krizne situacije.

"Danas je svaki sudionik vježbe točno znao što, kako i zašto treba raditi, pritom pravilno i pravodobno primjenjujući protokole i standardne operativne postupke. Zato je i odgovor sustava bio djelotvoran i koordiniran", rekla je ravnateljica HZHM-a prim. mr. Maja Grba-Bujević, dr. med. te istaknula kako je to rezultat kontinuirane edukacije koju HZHM provodi kako bi zdravstvene djelatnike, ali i pripadnike drugih žurnih službi pripremio na izvanredne situacije. "Na primjeru stvarnih nesreća, poput onih prometnih kod Varaždina i Slavonskog Broda, ali i pri zbrinjavanju stanovnika nakon potresa na Banovini i u Zagrebu, tijekom migrantske krize te poplave u istočnoj Hrvatskoj ‒ vidjeli smo da sustav funkcionira i u praksi", napomenula je primarijus Grba-Bujević.

Tom prigodom je prim. mr. Maja Grba-Bujević, dr. med. svim djelatnicima HMS-a čestitala njihov dan te im zahvalila na svakodnevnom požrtvovnom zbrinjavanju hitnih pacijenata. HZHM je od svoga osnutka, nastavila je primarijus Grba-Bujević, inzistirao na edukaciji djelatnika u sustavu hitne medicine jer kvalitetna i standardizirana edukacija, usklađena s postojećim europskim smjernicama, smanjuje njihove dvojbe i sumnje te im povećava sigurnost pri pružanju hitne zdravstvene skrbi, a ujedno jamči da će ta skrb biti jednaka za sve građane, ma gdje god živjeli. HZHM je nedavno realizirao dva europska projekta kojima je educirano više od 2500 djelatnika HMS-a, ali i nešto manje od 2000 drugih zdravstvenih djelatnika. Na inicijativu HZHM, prije 12 godina uvedena je specijalizacija iz hitne medicine za liječnike te je u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti pokrenut i projekt specijalističkog usavršavanja prvostupnika sestrinstva u djelatnosti hitne medicine kojim će im se proširiti kompetencije i ovlasti za njihov samostalan rad u izvanbolničkom HMS-u.

Prije osnutka HZHM-a i županijskih zavoda za hitnu medicinu, istaknuto je na obilježavanju Nacionalnog dana HMS-a, profesionalni HMS postojao je samo u četiri velika grada ‒ Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku. Upravo zahvaljujući nastojanjima HZHM-a, danas izvanbolnički HMS djeluje pri 21 zavodu za hitnu medicinu s pripadajućom medicinskom prijavno-dojavnom jedinicom, dok je u bolnicama uspostavljeno 25 objedinjenih hitnih bolničkih prijema. U proteklih 14 godina, standardizirana su vozila, medicinska oprema, uređaji i pribor, edukacije i postupci zbrinjavanja hitnih pacijenata. Time se preoblikovala dotadašnja raznolika praksa rada u nov i jedinstven način rada jednak i obvezujući za sve institucije koje se bave hitnom medicinom u RH.

HZHM surađuje s Ministarstvom zdravstva na velikim, kapitalnim ulaganjima u sustav hitne medicine. Rezultat te suradnje je isporuka prve od šest brzih brodica za uspostavu pomorske hitne službe u Dubrovniku te objava međunarodnog natječaja za uspostavu namjenske Helikopterske hitne medicinske službe koja je nužna dopuna zemaljskoj i pomorskoj hitnoj službi. Uz to, u sklopu radne skupine Ministarstva zdravstva, HZHM sudjeluje u izradi nacrta prijedloga zakona o hitnoj medicini kako bi razvio još povoljnija organizacijska rješenja s ciljem dodatnog unapređenja zbrinjavanja hitnih pacijenata.

 

Hrvatski sabor je 2013. godine 30. travnja proglasio Nacionalnim danom HMS-a čime se Hrvatska pridružila nizu svjetskih zemalja koje nastoje senzibilizirati javnost o važnostima i specifičnostima ove iznimno odgovorne i teške djelatnosti.

Podijeli: