PARK PRIRODE LONJSKO POLJE DOBIO AVD UREĐAJ ZA PRUŽANJE POMOĆI KOD IZNENADNOG SRČANOG ZASTOJA

U svrhu povećanja sigurnosti posjetitelja i djelatnika, Park prirode Lonjsko Polje 3. siječnja 2024. godine dobio je automatski vanjski defibrilator (AVD). Navedeni uređaj ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu prim. mr. Maja Grba-Bujević, dr. med. uručila je ravnatelju Parka prirode Lonjsko Polje, Domagoju Šejatoviću, mag. ing. agr., a prigodom njegove predaje potpisan je i Sporazum o prijenosu nefinancijske imovine.

Ovaj medicinski uređaj, smješten na pročelju suvenirnice u Posjetiteljskom centru Krapje, dio je Nacionalnog programa javno dostupne rane defibrilacije "Pokreni srce – spasi život" i ima važnu ulogu u pružanju hitne pomoći kod iznenadnih srčanih zastoja. AVD uređaji mogu procijeniti srčani ritam i dati upute na hrvatskom jeziku, uključujući i mogućnost isporuke električnog šoka u slučajevima aritmija koje dovode do srčanog zastoja.

Prije preuzimanja AVD uređaja, 14 djelatnika Parka prirode Lonjsko Polje prošlo je kroz posebnu edukaciju o postupcima oživljavanja i uporabi AVD-a. Obuka je provedena u suradnji s Hrvatskim zavodom za hitnu medicinu, uz iskusne instruktore koji su tom prilikom posebno naglasili važnost brze intervencije i edukacije građana u preživljavanju kod iznenadnog srčanog zastoja.

U Hrvatskoj je trenutno više od 600 registriranih AVD uređaja, a ovom donacijom Park prirode Lonjsko Polje se također uključuje u Mrežu javno dostupnih AVD uređaja u Republici Hrvatskoj. Ovime se dodatno povećava sigurnost u jednom od najvećih i najbolje očuvanih nizinskih poplavnih područja u Europi te se posjetiteljima i djelatnicima pruža dodatna razina zdravstvene zaštite.

Podijeli: