Otvorena nova zgrada Ispostave Vojnić Zavoda za hitnu medicinu Karlovačke županije

"Zdravlje je naše najveće bogatstvo, što se pokazalo i tijekom pandemije koronavirusa, a što zna i svaki pojedinac", rekao je ministar zdravstva Vili Beroš danas na svečanom otvorenju nove zgrade Ispostave Vojnić Zavoda za hitnu medicinu Karlovačke županije te istaknuo kako je uvjeren da će Ispostava na ovoj lokaciji biti vrlo korisna stanovnicima Vojnića, ali i okolnih mjesta i općina u slučaju  potrebe. Uz ministra zdravstva, otvorenju su prisustvovali i potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu i saborska zastupnica Maja Grba-Bujević, zamjenica županice Karlovačke županije Vesna Hajsan Dolinar, načelnik Općine Vojnić Nebojša Andrić, predstavnici Zavoda za hitnu medicinu Karlovačke županije, ali i brojni okupljeni mještani. 

Karlovački Zavod prva je akreditirana javnozdravstvena ustanova s međunarodnim certifikatom, naglasio je ministar Beroš te nastavio: "To na neki način omogućava učinkovitost i kvalitetu zdravstvene zaštite koja se pruža stanovništvu u našim ruralnim područjima. To je od iznimne važnosti; to utječe na sigurnost vašeg življenja i na opstojnost naših života na ovim područjima." 

Na sigurnost, koja obuhvaća i dostupnost zdravstvene usluge, osvrnuo se i potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved koji je napomenuo da je upravo sigurnost izuzetno važna pri odluci građana otići ili ostati na nekom području. "Koliko je snažan Vojnić ili Cetingrad ili Glina, toliko je snažna Hrvatska. A ravnomjeran razvoj svih dijelova Hrvatske među temeljnim je ciljevima ove Vlade", zaključio je ministar Medved. 

Sukladno Mreži hitne medicine postojala je potreba za većim i kvalitetnijim prostorom u Vojniću kako bi se unaprijedila kvaliteta pružanja hitne medicinske skrbi ne samo na području Općine Vojnić, već i na puno širem području koji ova Ispostava pokriva, a najudaljeniji je od Karlovca. Stoga je Općina Vojnić darovala zemljište za izgradnju zgrade, dok je 3,8 milijuna kuna potrebnih za izgradnju osigurano iz decentraliziranih i proračunskih sredstva Karlovačke županije te sredstava Općine Vojnić i Zavoda za hitnu medicinu Karlovačke županije. 

"Zgrada u prizemlju ima sobu za reanimaciju, za pohranu lijekova i medicinskog materijala, prostor za čisto / nečisto i odmor djelatnika te garažu, dok će kat biti na raspolaganju zdravstvenim djelatnicima za potrebe privremenog smještaja", naglasio je ovom prigodom pomoćnik ravnatelja karlovačkog Zavoda Igor Malović te zaključio kako time Karlovačka županija potiče dolazak potrebnih kadrova na ovo ruralno područje. Upravo ove poticajne mjere pohvalila je i ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba-Bujević te upozorila na važnost novoizgrađene zgrade Ispostave Vojnić jer je time zdravstvena usluga bliža pacijentima, a o tome ovise ljudski životi. Osim toga, istaknula je kako su timovi izvanredno educirani i osposobljeni, ali i medicinski opremljeni što će svakako doprinijeti unapređenju hitne medicinske skrbi i sigurnosti zajednice u cjelini. 

  

Podijeli: