Nastavni zavod za hitnu medicinu Varaždinske županije obilježio 10. obljetnicu rada

Nastavni zavod za hitnu medicinu Varaždinske županije obilježio je danas 10. godišnjicu rada prigodnom svečanošću koja je okupila brojne uzvanike, uključujući predstavnicu Ministarstva zdravstva Danicu Kramarić, zamjenika ravnateljice Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Damira Važanića i župana Varaždinske županije Anđelka Stričaka.

"U posljednjih deset godina vidljivi su veliki pomaci koje je napravio ovaj Zavod", istaknuo je Damir Važanić te čestitao svim djelatnicima deseti rođendan. "Ovo je danas Zavod koji je doista respektabilan, koji je postao Nastavni zavod za hitnu medicinu i koji ima educirano osoblje, standardizirana vozila i medicinsku opremu", nastavio je Važanić i dodao kako je varaždinski Zavod pri samom vrhu u implementaciji svih standarda, algoritma i mehanizama koji jamče unapređenje hitne medicinske skrbi zahvaljujući entuzijazmu medicinskih djelatnika, ali i radu ravnatelja te podršci Varaždinske županije.

Nastavni zavod za hitnu medicinu Varaždinske županije danas ima 169 djelatnika koji godišnje odrade 12 000 intervencija na terenu, 15 000 pregleda u ambulanti, prevezu 65 000 pacijenata, odnosno na godišnjoj razini prijeđu preko 1,3 milijuna kilometara. "Bez obzira na to kakvi su vremenski uvjeti, oni su uvijek na usluzi našim građanima", naglasio je župan Anđelko Stričak zahvalivši im na svakodnevnom spašavanju ljudskih života.

"U proteklom desetogodišnjem razdoblju otvorili smo Nastavni centar za izvanbolničku hitnu medicinu u Ludbregu, opremili smo ispostavu Ivanec, završili smo ispostavu Novi Marof te smo obnovili 24 vozila u voznom parku saniteta i hitne medicinske službe. Prioritet u sljedećem razdoblju nam je certifikacija i akreditacija sustava, daljnja obnova voznog parka te preseljenje ispostave Varaždin na jednu lokaciju. Zahvaljujući njima, pokrivamo 95 posto mjesta udaljenih pola sata od samih ispostava", rekao je tom prigodom domaćin, ravnatelj Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije Mladen Smoljanec.

Povodom jubilarne obljetnice rada prigodna priznanja za nesebičan rad, trud i požrtvovnost dobili su djelatnici s više od 40 godina radnog staža u zdravstvu i hitnoj medicinskoj službi - Andrija Kolačko, Josip Lisičak, Dražen Hrg, Goran Zanjko, Božidar Novoselec, Vesna Keretić i Vesna Cupar. "Bilo je zaista izazovno. Trebalo je hrabrosti i energije i čast mi je bila raditi 40 godina. Bilo je lijepih i ružnih trenutaka, rad je takav na terenu, ali sam izdržao do kraja. Ostanu vam u sjećanju trenuci kada spasite ljudski život, to je nešto najvrjednije, najčasnije, a ima i ružnih trenutaka, ali to zaboravimo", izjavio je medicinski tehničar Božidar Novoselec tom prigodom.

Podijeli: