Hitni koridor spašava život

Hrvatski zavod za hitnu medicinu pridružio se kampanji „Hitni koridor spašava život!“ koja je u srijedu, 24. kolovoza 2019., predstavljena na naplatnoj postaji Lučko u Zagrebu. Tom prilikom su predstavnici hitne medicinske službe, policije, vatrogasaca, Hrvatskog autokluba (HAK) te Hrvatskih autocesta (HAC) i Autoceste Rijeka-Zagreb vozačima dijelili vodu i višejezični letak koji podrobno objašnjava važnost i način formiranja hitnog prometnog koridora.

Kao posljedica gužvi na većini prometnica prema moru tijekom turističke sezone, nažalost, povećava se broj prometnih nesreća. Stoga je iznimno važno građane educirati o hitnom koridoru i senzibilizirati ih da budu savjesni i odgovorni sudionici u prometu koji će omogućiti prolaz vozilima s pravom prednosti prolaska jer tako mogu spasiti život. Upravo s tim ciljem kampanju „Hitni koridor spašava život!“ pokrenuli su HAK i HAC, a ista je zbog svoje relevantnosti ubrzo ujedinila sve hrvatske interventne službe u zajedničkom nastojanju da svim građanima i brojnim posjetiteljima RH zajamče sigurnost i odgovarajuću zdravstvenu zaštitu.

Stvaranje hitnog koridora propisano je Zakonom o sigurnosti prometa na cestama, čl. 152., a na prometnici s dva prometna traka formira se tako što se vozila u desnom traku pomaknu što više udesno, a vozila u lijevom traku što više ulijevo. Na prometnicama s tri traka oslobađa se srednji trak tako što se vozila u srednjem traku pomaknu u desni trak i propuste interventna vozila. Brz i pravodoban dolazak interventnih službi na mjesto nesreće kroz hitni koridor osigurava zbrinjavanje unesrećenih u okviru tzv. zlatnog sata, povećava mogućnost preživljavanja osoba stradalih u prometnim nesrećama na više od 85 posto te izravno utječe na smanjenje stope invaliditeta, morbiditeta i mortaliteta.

U sklopu kampanje postavljeno je više informativnih panoa na nadvožnjacima iznad autocesta koji na jednostavan način pokazuju kako se u slučaju prolaska interventnih vozila formira hitni koridor, a u nastavku kampanje Hrvatski zavod za hitnu medicinu izradit će naljepnice za vozila s istom porukom koje će potom podijeliti svim relevantnim institucijama, autoškolama, građanima itd.

 

Podijeli: