Hitna medicinska služba spremna za turističku sezonu

Hitna medicinska služba (HMS) spremna je za glavni dio turističke sezone kada se očekuje pojačana gustoća prometa te povećan broj posjetitelja i gostiju na Jadranu i na kontinentu.

Uz redovite timove HMS-a čiji se broj donošenjem nove Mreže hitne medicine i sanitetskog prijevoza u RH povećao, građanima i posjetiteljima na raspolaganju je i 18 dodatnih timova HMS-a koji su smješteni na frekventnim lokacijama duž hrvatskih prometnica, a 24-satna dežurstva počela su u petak, 14. lipnja 2024., i traju do 15. rujna 2024. godine.

Tijekom prošle turističke sezone, dodatni timovi imali su ukupno 4.735 intervencija kojima su uspješno zbrinuli 4.803 hitna pacijenta. Kako bi i ove godine pravodobnu i kvalitetnu hitnu medicinsku skrb dobili svi potrebiti, apeliramo na vozače da budu savjesni i odgovorni sudionici u prometu te poštuju hitni koridor, odnosno da svim žurnim službama omoguće što brži dolazak do mjesta nesreće i tako pomognu u spašavanju života. Hitni koridor povećava mogućnost preživljavanja osoba stradalih u prometnim nesrećama te izravno utječe na smanjenje stope invaliditeta, morbiditeta i mortaliteta. Na prometnici s dva prometna traka hitni koridor formira se tako što se vozila u desnom traku pomaknu što više udesno, a vozila u lijevom traku što više ulijevo. Na prometnicama s tri traka, oslobađa se srednji trak tako što se vozila u srednjem traku pomaknu u desni trak i propuste interventna vozila.

Komplementarno sa zemaljskim timovima HMS-a, već djeluju helikopterski i pomorski timovi HMS-a koji osiguravaju bržu i dostupniju hitnu medicinsku skrb i pravovremen pristup bolnicama svim građanima i posjetiteljima RH, posebno onima na otocima, udaljenim i ruralnim područjima. Uspostavljena civilna Helikopterska hitna medicinska služba djeluje iz četiri baze – Rijeka (Krk), Split (Brač), Osijek i Zagreb, a ima i podršku MUP-ovog helikoptera smještenog u Zračnoj luci Dubrovnik.

 

Podijeli: