Grad Senj dobio automatski vanjski defibrilator

Na ulazu u svlačionice Športske dvorane "Robert Barbić Beli" u Senju jučer je postavljen automatski vanjski defibrilator (AVD) koji je Gradu Senju donirao Hrvatski zavod za hitnu medicinu (HZHM) u sklopu Nacionalnog programa javno dostupne rane defibrilacije "Pokreni srce-spasi život".

"Na lokaciji na kojoj je postavljen, AVD uređaj lako je dostupan brojnim sportašima koji treniraju u dvorani i na obližnjem nogometnom igralištu, ali i velikom broju građana i posjetitelja Senja", istaknuo je Saša Balija, mag. med. techn. iz HZHM-a te dodao kako je povećanje dostupnosti AVD-a, uz promicanje važnosti rane defibrilacije i edukaciju građana za provođenje postupka oživljavanja uz upotrebu AVD uređaja, osnovna aktivnost programa "Pokreni srce-spasi život".

Kako bi se i Senj našao na karti Mreže AVD uređaja u Republici Hrvatskoj, nacionalni instruktori HZHM-a iz Zavoda za hitnu medicinu Ličko-senjske županije proveli su edukaciju šest građana Senja o osnovnim mjerama održavanja života uz upotrebu AVD-a. Iznenadni srčani zastoj može se dogoditi bilo kome, bilo kad i bilo gdje, a za preživljavanje osobe koja ga je doživjela ključno je brzo započeti postupak vanjske masaže srca i umjetnog disanja uz primjenu AVD uređaja te joj tako spasiti život i prije dolaska tima hitne medicinske službe. AVD uređaj je jednostavan za rukovanje, sam procjenjuje srčani ritam te na hrvatskom jeziku daje upute za daljnje postupanje.

Podijeli: