Dodijeljeni ugovori za financiranje 111 specijalizacija prvostupnika sestrinstva

Ministar zdravstva izv. prof. dr. sc. Vili Beroš, dr. med. danas je županijskim zavodima za hitnu medicinu svečano uručio ugovore za specijalističko usavršavanje ukupno 111 prvostupnika sestrinstva ukupne vrijednosti 3,8 milijuna eura.

Ugovori su dodijeljeni u sklopu projekta Specijalističko usavršavanje prvostupnika sestrinstva u djelatnosti hitne medicine financiranog sredstvima iz Nacionalnog programa oporavka i otpornosti, a pokrenutog na inicijativu Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu. "Nakon završetka jednogodišnjeg specijalističkog usavršavanja medicinskim sestrama i tehničarima omogućit će se samostalno djelovanje u hitnim, životno ugrožavajućim stanjima, što uključuje i postavljanje indikacije za primjenu lijekova, njih 17, te time ova specijalizacija predstavlja prijenos kompetencija s liječnika na medicinsku sestru", istaknuo je tom prigodom ministar zdravstva izv. prof. dr. sc. Vili Beroš, dr. med. spec.

U sklopu navedenog projekta koji je u realizaciju krenuo u lipnju prošle godine na jednogodišnjem specijalističkom usavršavanju trenutno je 111 prvostupnika sestrinstva, od planiranih 375. "Medicinske sestre i tehničari stup su cjelokupnog zdravstvenog sustava, a u izvanbolničkoj hitnoj medicinskoj službi ključan i neizostavan dio tima", naglasila je tom prigodom ravnateljica HZHM-a prim. mr. Maja Grba-Bujević, dr. med. te dodala kako će im specijalizacija omogućiti stručno napredovanje i osigurati zasluženo proširenje kompetencija i ovlasti, ali i poboljšanje materijalnog statusa zahvaljujući rastu koeficijenta.

Od 375 prvostupnika sestrinstva izvanbolničkog HMS-a za koje je planirano usavršavanje u sklopu ovog projekta, 210 ih je iz postojećih timova T2. Time će se osigurati da svaki tim T2 u postojećoj Mreži hitne medicine i sanitetskog prijevoza ima najmanje jednog prvostupnika sestrinstva sa završenim specijalističkim usavršavanjem, a preostalih 165 prvostupnika sa završenim programom specijalizacije dodatno će ojačati sustav HMS-a. Ukupna vrijednost projekta je 13,2 milijuna eura te predstavlja važan iskorak u razvoju hitne medicinske djelatnosti, a rezultat je suradnje Ministarstva zdravstva, HZHM-a i županijskih zavoda za hitnu medicinu.

Podijeli: