Brodica hitne pomorske medicinske službe u Dubrovniku spremna za početak rada

Prvu od šest brzih brodica koja je izgrađena u sklopu projekta "Uspostava hitne pomorske medicinske službe brzim brodicama" danas je ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu (HZHM) prim. mr. Maja Grba-Bujević, dr. med. u ime Ministarstva zdravstva predala na korištenje Zavodu za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije i Lučkoj kapetaniji Dubrovnik, a djelatnici županijskog Zavoda pokaznom su vježbom potvrdili spremnost zbrinjavanja hitnih pacijenata morskim putem.

"Odlučujući čimbenici učinkovitosti hitne medicinske službe su brzina reakcije i dostupnost, a upravo će brze brodice osigurati bržu i dostupniju hitnu medicinsku skrb, u ovom konkretnom slučaju, stanovnicima i posjetiteljima šireg dubrovačkog akvatorija", istaknula je ravnateljica HZHM-a. Dodala je i kako je ovaj projekt odličan primjer multidisciplinarnog pristupa i međuresorne suradnje Ministarstva zdravstva, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i HZHM-a, ali i priobalnih županijskih zavoda za hitnu medicinu te lučke kapetanije. "Njime smo objedinili sve što spada u pomorsku medicinu, a to je spašavanje na moru, intervencije na moru i hitni medicinski prijevoz", izjavila je primarijus Grba-Bujević.

Uz ravnateljicu HZHM-a, vježbu su pratili župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije Luka Lulić, predstavnik Lučke kapetanije Dubrovnik Mato Kekez te brojni drugi uzvanici. Tom prigodom župan Dobroslavić naglasio je kako je ova brodica sjajna nadopuna zdravstvene zaštite u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, dok je gradonačelnik Franković posebno istaknuo njezinu važnost za okolne otoke te za percepciju ovog područja kao sigurne turističke destinacije.

"Stanovništvo otoka sada može mirno spavati jer ova brodica može i po najgorim vremenskim uvjetima obaviti svoju zadaću, a da se zadrži sigurnost i za pacijenta i za posadu i za naš medicinski tim", rekao je ravnatelj dubrovačko-neretvanskog Zavoda za hitnu medicinu Luka Lulić te napomenuo kako će potpuno medicinski opremljena brodica značajno doprinijeti efikasnosti, brzini i kvaliteti zdravstvene zaštite te ostvarenju tzv. "zlatnog sata" na ovom području.

Ukupna vrijednost projekta je 10,1 milijun eura, a sredstva su osigurana iz Europskog fonda za regionalni razvoj i državnog proračuna. Za područje Dubrovačko-neretvanske županije u okviru ovog projekta prethodno su nabavljeni automatski biokemijski analizatori krvi koji su već u primjeni u ispostavama županijskog Zavoda za hitnu medicinu - Blatu na Korčuli, Korčuli, Lastovu i Mljetu, a koji omogućavaju izvođenje pretraga kojima se dodatno poboljšava kvaliteta pružanja hitne medicinske skrbi.

 

"Sadržaj publikacije/emitiranog materijala isključiva je odgovornost Ministarstva zdravstva."
Podijeli: