Značajan iskorak za sustav hitne medicine: Vlada dala suglasnost za uspostavu HHMS-a

Korak smo bliže uspostavi Helikopterske hitne medicinske službe (HHMS), nakon što je Vlada Republike Hrvatske na sjednici u četvrtak, 31. kolovoza 2023., dala suglasnost Ministarstvu zdravstva za preuzimanje obveza na teret državnog proračuna u razdoblju od 2024. do 2030. godine za sklapanje ugovora o javnoj nabavi usluge HHMS-a s bazama u Rijeci, Splitu, Zagrebu i Osijeku. Ovo je značajan iskorak za zbrinjavanje hitnih pacijenata jer RH po prvi put uspostavlja civilni HHMS na cijelom svom području koji bi s radom trebao započeti u prvom kvartalu 2024. godine.

"Hrvatska se obvezala uspostaviti adekvatan sustav HHMS-a te uspjela kroz instrument za tehničku potporu glavne uprave Europske komisije za potporu strukturnim reformama dobiti i realizirati tehničku pomoć te programirati djelomično financiranje ovog projekta iz fondova EU", rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Prethodno je Ministarstvo zdravstva provelo otvoreni postupak javne nabave za uspostavu HHMS-a na lokacijama Rijeka i Split (Grupa 1), te Zagreb i Osijek (Grupa 2). Pružatelj usluge mora osigurati uslugu u trajanju od 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu u bazama Rijeka i Split, dok u bazama Zagreb i Osijek usluga mora biti dostupna za vrijeme dnevne vidljivosti sedam dana u tjednu. Ukupna vrijednost ugovora, koja uključuje PDV, iznosi 62.5 milijuna eura.

Hrvatski zavod za hitnu medicinu (HZHM) oduvijek je ukazivao na važnost i neophodnost uvođenja HHMS-a kako bi se svi hitni pacijenti, bez obzira gdje se u Hrvatskoj nalazili, primarnim letovima zbrinuli u okviru "zlatnog sata". Kao dio projektnog tima od samih početaka, HZHM je dao značajan stručni medicinski doprinos projektu koji će osigurati jednaku dostupnost hitne medicinske skrbi svim građanima i posjetiteljima RH.

Premijer Andrej Plenković je na sjednici Vlade istaknuo kako helikopteri mogu napraviti "ključnu razliku" da pacijenti prežive i dobiju odgovarajuću zdravstvenu skrb, dok je ministar zdravstva Vili Beroš naglasio: "Nabavom usluge HHMS-a osigurava se zbrinjavanje teško ozlijeđenih ili kritično oboljelih osoba u okviru tzv. ˈzlatnog sataˈ kroz primarne letove. Zbrinjavanje pacijenta unutar zlatnog sata povećava šanse za preživljavanje ozlijeđenih od 30 do 50 posto te omogućuje najbolje šanse za kvalitetan oporavak ozlijeđenih."

Uspostavom ovog modela HHMS-a, RH će se pridružiti većem broju europskih zemalja koje ga već primjenjuju, poput Njemačke, Italije, Austrije, Danske, Češke i Slovačke, a gdje se pokazao kao iznimno ekonomičan i učinkovit.

Podijeli: