Sustav telemedicine u RH predstavljen u sklopu međunarodnog projekta „BeEmTel“

O organizaciji i perspektivi telemedicine u Republici Hrvatskoj govorio je pomoćnik ravnateljice Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu (HZHM) za telemedicinu Rikardo Protrka, mag. inf., univ. spec. oec., kao pozvani predavač, na online susretu održanom u organizaciji Zdravstvenog veleučilišta u Zagrebu u sklopu međunarodnog projekta BeEmTel.

"Informacijsko-komunikacijska tehnologija igra ključnu ulogu u modernizaciji i digitalizaciji zdravstva", istaknuo je tom prilikom pomoćnik ravnateljice HZHM-a te dodao da kontinuiranim razvojem telemedicinskih usluga HZHM nastoji osigurati dostupnost specijalističke medicinske usluge pacijentima u njihovoj neposrednoj blizini, ali i ubrzati proces postavljanja dijagnoze pacijentima i omogućiti im pravovremeno liječenje te posljedično utjecati na smanjenje lista čekanja.

Telemedicinske usluge uključuju digitalnu razmjenu nalaza, snimaka i očitanja, postavljanje dijagnoze, liječenje na daljinu i mogućnost drugog stručnog mišljenja, a HZHM osigurava pružanje istih na području radiologije, kardiologije, psihijatrije, neurologije, transfuzije, pulmologije, hemodijalize, endokrinologije, ali i edukacije na daljinu. "Daljnjim razvojem tehnologije i infrastrukture omogućit će se širenje palete telemedicinskih usluga u RH, kao i poboljšanje njihove kvalitete", rekao je Rikardo Protrka te dodao da HZHM raznim projektima nastoji dodatno unaprijediti sustav telemedicine u RH, a time i primarnu zdravstvenu zaštitu.

Poseban naglasak stavio je na skorašnju implementaciju web-platforme virtualnih ambulanti za telemedicinske usluge iz psihijatrije te pilot-projekt telemedicinskog povezivanja vozila izvanbolničke hitne medicinske službe s objedinjenim hitnim bolničkim prijemima u tri županije. Istaknuo je i važnost telemedicinskih projekata HZHM-a eUsavršavanjeTelecordis i Teletransfuzija, a zatim riječ prepustio ravnatelju Poliklinike za prevenciju kardiovaskularnih bolesti i rehabilitaciju "Srčana" prof. prim. dr. sc. Goranu Krstačiću, dr. med. koji je govorio o projektu Telecordis u praksi. Pri tom je naglasio značaj ovog projekta za pacijente s kardiovaskularnim bolestima, a u sklopu kojeg je na 40 ruralnih i/ili udaljenih lokacija ispostava domova zdravlja diljem Hrvatske postavljena medicinska i računalna oprema za pružanje usluga EKG holtera, holtera tlaka, 12-kanalnog EKG-a i spirometrije, dok su Poliklinika "Srčana", klinički bolnički centri u Rijeci, Splitu i Zagrebu te KB Dubrava opremljeni informatičkom opremom i programskom podrškom za specijalističko očitanje medicinskih nalaza na daljinu.

Projekt BeEmTel, financiran kroz program Erasmus+, usmjeren je na unapređenje zdravstvene skrbi kroz inovacije u telemedicini i obrazovanju te promiče međunarodnu suradnju i razmjenu znanja. Online susret održan je 18. i 19. lipnja 2024. godine, a poslužio je kao platforma za razmjenu ideja i najnovijih postignuća u području telemedicine.

Podijeli: