Telecordis

 

Naziv projekta: Telecordis

Korisnička institucija: Hrvatski zavod za hitnu medicinu

Izvor financiranja: Mehanizam za oporavak i otpornost 2021. - 2026., NextGenerationEU

O projektu: Bolesti srca i krvnih žila ili kardiovaskularne bolesti vodeći su uzrok smrti u svijetu, dok u Republici Hrvatskoj čine čak 45 % svih uzroka smrti. Najviše je pogođeno stanovništvo starije od 65 godina, što je dob koja je istovremeno i najrizičnija u odnosu na smrtnost od bolesti COVID-19. Kontinentalni dio RH, uključujući i ruralna područja koja u svojim lokalnim ambulantama nemaju specijalista kardiologije te pacijenti za jednostavne pretrage (poput EKG holtera) moraju putovati u najbliži grad u kojem se takve usluge nude, ima veće stope smrtnosti od priobalnog dijela. Ipak, ugroženi su i stanovnici otočnih područja kojima je zbog geografske udaljenosti specijalistička kardiovaskularna usluga teško dostupna. To predstavlja problem, posebice za stariju i slabo pokretnu populaciju, te zahtijeva organizaciju prijevoza do specijalističkog centra ili doma zdravlja gdje se ta usluga nudi.

U većini slučajeva time se akumuliraju dodatni troškovi za pacijente, a istodobno se nedovoljno optimalno koristi zdravstveni kadar na svim razinama zdravstvene skrbi. Stoga je cilj projekta povećanje dostupnosti specijalističke kardiološke usluge stanovništvu ruralnih i otočnih područja na daljinu pomoću telemedicine.

Cilj projekta: Digitalizacija zdravstvenog dijagnostičkog procesa kojim će se omogućiti modernizirana i dostupna specijalistička kardiološka usluga na razini primarne zdravstvene zaštite, pravovremeno postavljanje dijagnoze pacijentima te poboljšanje učinkovitosti liječnika specijalista.

Rezultati projekta: Medicinska i računalna oprema potrebna za pružanje usluga EKG holtera, holtera tlaka, spirometrije i 12 kanalnog EKG-a nabavljena je i postavljena na 40 lokacija domova zdravlja u udaljenim i ruralnim područjima koja nemaju na raspolaganju specijalista kardiologije, kao i u četiri specijalistička telemedicinska centra gdje će se očitavati dijagnostičke usluge.

Ukupan vrijednost projekta: 5.181.770,00 HRK

Razdoblje provedbe projekta: 1. ožujka 2022. – 31. ožujka 2023.

Relevantne poveznice: https://planoporavka.gov.hr/

Prijava nepravilnosti