Vještine oživljavanja uz upotrebu AVD uređaja usvojili djelatnici Parka prirode Lonjsko polje

Kako pružiti pomoć osobi koja je doživjela iznenadni srčani zastoj danas su na radionici Osnovne mjere održavanja života uz upotrebu automatskog vanjskog defibrilatora (AVD) održanoj u sklopu Nacionalnog programa javno dostupne rane defibrilacije "Pokreni srce – spasi život" naučili djelatnici Parka prirode Lonjsko polje, jednog od najvećih i najbolje očuvanih nizinskih poplavnih područja u Europi.

Radionicu su u prostorijama Posjetiteljskog centra Krapje Parka prirode Lonjsko polje proveli nacionalni instruktori Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu (HZHM) Milena Car, dr. med. i Saša Balija, mag. med. techn. Polaznicima su objasnili kako prepoznati iznenadni srčani zastoj i pravilno pozvati hitnu medicinsku službu, a zatim i kako izvesti postupak oživljavanja uz primjenu AVD-a. Tom prilikom istaknuli su važnost brze intervencije, AVD uređaja, ali i edukacije građana za preživljenje iznenadnog srčanog zastoja.

Bez brze intervencije neposrednih očevidaca, stopa preživljavanja kod iznenadnog srčanog zastoja manja je od 10 posto, dok se intervencijom unutar tri do pet minuta mogućnost preživljavanja povećava na više od 50 posto. Stoga HZHM u suradnji s Ministarstvom zdravstva te županijskim zavodima za hitnu medicinu još od 2013. godine provodi edukaciju građana u sklopu programa "Pokreni srce – spasi život". Edukacijom ih se ohrabruje i motivira da pomognu svojim bližnjima i prije dolaska hitne medicinske službe te tako doprinesu sigurnosti zajednice.

U sklopu navedenog programa kontinuirano se radi i na povećanju dostupnosti AVD uređaja na frekventnim lokacijama te vodi njihov registar u Mreži AVD uređaja. Na području RH nalazi se više od 600 registriranih AVD-a, a uskoro će uređaj dobiti i Park prirode Lonjsko polje. AVD uređaj sam procjenjuje srčani ritam te na hrvatskom jeziku daje upute za daljnje postupanje. Uputu da isporuči električni šok, dat će isključivo kada prepozna određene aritmije koje uzrokuju iznenadni srčani zastoj.

Podijeli: