U turističkoj sezoni timovi HMS-a zbrinuli 823 hitna pacijenta

Tijekom turističke sezone, od 19. lipnja do 28. rujna 2015., dodatni prometni timovi hitne medicinske službe (HMS) imali su ukupno 591 intervenciju i zbrinuli 823 ozlijeđena i oboljela pacijenta.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu na mjestu događaja hitno je zbrinuto 439 osoba, a 388 pacijenata prevezeno je u bolnički centar za hitnu medicinu. Osim stradalih u prometnim nesrećama, dodatni timovi HMS-a zbrinuli su i 384 pacijenta s drugim hitnim stanjima koji su se zatekli na hrvatskim cestama. Prosječno vrijeme izlaska na intervenciju iznosilo je 15 minuta, dok je prosječno vrijeme od prijema poziva do predaje pacijenta u bolnicu iznosilo 58 minuta. Nažalost, na mjestu nesreće smrtno je stradalo deset osoba.

Kako bi se osigurala kvalitetna hitna medicinska skrb svakom pojedincu, tijekom turističke sezone 2015. na hrvatskim državnim cestama i autocestama dežuralo je 15 dodatnih prometnih timova HMS-a. Na autocesti A1 dodatni prometni timovi HMS-a nalazili su se na punktovima Karlovac, Brinje, Gospić, Benkovac, Vodice, Dugopolje i Zagvozd. Na autocesti A3 Bregana-Zagreb-Lipovac u Samoboru, Kutini, Okučanima i Županji, na A6 Zagreb-Rijeka tim HMS-a bio je u Delnicama, dok je na državnoj cesti D8 i D25 dežurao tim u Karlobagu. Državnu cestu D1 pokrivao je tim u Korenici, a Istarski Ipsilon tim smješten u Pazinu.

Podijeli: