EDUKATIVNA KAMPANJA „GDJE SI ČETVRTKOM U 18:00? SAZNAJ KAKO MOŽEŠ SPASITI ŽIVOT!“

Jučer je u Edukacijsko-simulacijskom centru Karlovac (EduKaSim centar) predstavljena edukativna kampanja „Gdje si četvrtkom u 18:00? Saznaj kako možeš spasiti život!“ koju zajednički provode Hrvatski zavod za hitnu medicinu (HZHM) i Zavod za hitnu medicinu Karlovačke županije (ZHMKŽ).

Kampanja, koja počinje danas i trajat će dva mjeseca, dio je Nacionalnog programa javno dostupne rane defibrilacije „Pokreni srce - spasi život". Cilj je educirati građane o važnosti poznavanja postupaka oživljavanja i uporabe automatskog vanjskog defibrilatora (AVD) kako bi se spasili životi u slučaju iznenadnog srčanog zastoja, koji godišnje odnese oko 9000 života u Hrvatskoj.

Građani Karlovca pozvani su na besplatne edukacije koje se održavaju četvrtkom od 18 do 19:30 sati, od 4. travnja do 23. svibnja 2024. godine, u EduKaSim centru. Polaznici će savladati tehnike vanjske masaže srca, umjetnog disanja i uporabe AVD uređaja.

Predstavljanju kampanje nazočila je i županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin, što pokazuje da lokalna uprava prepoznaje značaj osposobljavanja građana za reagiranje u hitnim situacijama.

Ravnateljica HZHM-a, prim. mr. Maja Grba-Bujević, naglasila je važnost ovladavanja vještinama pružanja prve pomoći i korištenja AVD-a, s obzirom na kritično razdoblje od 5 minuta nakon srčanog zastoja. HZHM na svojim internetskim stranicama nudi interaktivnu kartu s lokacijama javno dostupnih AVD uređaja u Hrvatskoj.

Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Karlovačke županije Perica Vucelić, mag. med. techn., dodao je da se 30. travnja obilježava Nacionalni dan hitne medicinske službe u Hrvatskoj, stoga je ova kampanja ujedno i način obilježavanja tog važnog datuma te promicanja znanja i vještina neodgodive prve pomoći među građanima.

Na kraju predstavljanja kampanje, nacionalni AVD instruktori demonstrirali su oživljavanje na simulacijskom modelu.

Organizatori pozivaju još jednom sve građane Karlovca da se odazovu ovoj važnoj kampanji i osposobe za potencijalno spašavanje života svojih bližnjih i sugrađana.

Podijeli: