Predstavnici HZHM-a sudjelovali kao pozvani predavači na 17. međunarodnom kongresu HDMSARIST-a

Na 17. međunarodnom kongresu Hrvatskog društva medicinskih sestara anestezije, reanimacije, intenzivne skrbi i transfuzije (HDMSARIST) koji je danas započeo u Vodicama pozvana predavanja održali su predstavnici Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu (HZHM), ravnateljica prim. mr. Maja Grba-Bujević, dr. med. i njezin zamjenik dr. sc. Damir Važanić, mag. med. techn.

Kongres HDMSARIST-a okupio je vrsne stručnjake iz različitih grana medicine, a tom prilikom ravnateljica HZHM-a predstavila im je rad civilne Helikopterske hitne medicinske službe (HHMS) koja je aktivna tek 58 dana, a već bilježi 99 intervencija. "Velik je to broj intervencija i spašenih života, što potvrđuje spremnost i učinkovitost novoustrojene službe čija je primarna uloga osigurati hitnu medicinsku skrb životno ugroženim pacijentima na cijelom području Hrvatske", naglasila je primarijus Grba-Bujević te istaknula važnost komplementarnog djelovanja sve tri sastavnice izvanbolničke hitne medicinske službe, zemaljske, pomorske i zračne, za hitne pacijente. Dodala je da HHMS provodi tri vrste intervencija, primarne, sekundarne i međubolničke za akutno životno ugrožene pacijente te da je protokole za rad službe donio HZHM.

Jedna od tema ovogodišnjeg kongresa HDMSARIST-a je i odgovor sestrinstva na katastrofe, a zamjenik i pomoćnik ravnateljice HZHM-a, dr. sc. Damir Važanić, mag. med. techn. i Saša Balija, mag. med. tech., pripremili su rad o MRMI konceptu, odnosno o poslijediplomskom tečaju Europskog društva za traumatologiju i hitnu kirurgiju Medicinski odgovor na veliku nesreću (Cro-MRMI) koji u Hrvatskoj provode HZHM, Krizni stožer Ministarstva zdravstva i Opća bolnica "Dr. Josip Benčević" Slavonski Brod. "Tečaj pruža kontinuiranu edukaciju za medicinski odgovor na velike nesreće i katastrofe, a namijenjen je zdravstvenim djelatnicima, ali i djelatnicima drugih žurnih službi te obuhvaća sve aspekte zbrinjavanja – od trenutka incidenta do operacijskih sala i jedinica intenzivne njege", rekao je na kongresu dr. sc. Damir Važanić, mag. med. techn. Uz redovno održavanje ovog tečaja, a zahvaljujući podršci Svjetske banke, u sklopu Projekta obnove nakon potresa i jačanja pripravnosti javnog zdravstva osigurana su sredstva za organizaciju dodatnih devet Cro-MRMI tečajeva, od kojih su dva već realizirana.

Kongres će trajati do nedjelje, 19. svibnja 2024., a održava se u organizaciji HDMSARIST-a te suorganizaciji Fakulteta Zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci, Zdravstvenog veleučilišta Zagreb, Alumni kluba Zdravstvenog veleučilišta, Sigma Theta Tau International i Alpha Alpha Gamma.

Podijeli: