Održana dva nova predavanja u okviru projekta „eUsavršavanje“

U sklopu projekta eUsavršavanje jučer su održana dva nova predavanja za zdravstvene djelatnike izvanbolničke hitne medicinske službe (HMS), Specifičnosti rada HMS-a u velikoj nesreći i Akutna otrovanja u hitnoj medicini.

 

Specifičnosti rada HMS-a u velikoj nesreći

"Osnova uspješnog zbrinjavanja velike nesreće je dobra koordinacija i komunikacija unutar medicinskog sustava, ali i između svih žurnih službi kako na terenu tako i na razini Kriznog stožera RH", naglasila je na predavanju zamjenica ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu Brodsko-posavske županije Branka Bardak, dr. med., spec. obiteljske i hitne medicine.

Unatrag dvije godine, djelatnici brodsko-posavskog Zavoda sudjelovali su u zbrinjavanju prometne nesreće s velikim brojem ozlijeđenih i smrtno stradalih osoba uslijed slijetanja autobusa na autocesti A3 kod Slavonskog Broda. Njihov brz i efikasan medicinski odgovor na ovaj tragičan događaj svakako je rezultat edukacije s tečaja Medicinski odgovor na veliku nesreću (Medical Response to Major Incidents) - Cro-MRMI koji se svake godine održava upravo u Slavonskom Brodu u organizaciji Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, Hrvatskog društva za medicinu katastrofe i Opće bolnice "Dr. Josip Benčević" Slavonski Brod.

"Proglašenje velike nesreće za izvanbolnički HMS znači trenutnu promjenu organizacije rada", navela je doktorica Bardak te dodala da u njenom zbrinjavanju ključnu ulogu ima Medicinska prijavno dojavna jedinica (MPDJ) županijskog zavoda za hitnu medicinu. Stoga djelatnici HMS-a moraju poznavati ulogu MPDJ-a te biti upoznati sa zapovjednim lancem. Naime, kako je istaknula doktorica Bardak, kada prvi tim koji je izašao na teren proglasi da je riječ o velikoj nesreći to za sobom povlači uzbunjivanje medicinskog sustava - dijela ili cijele hitne medicinske službe RH, Kriznog stožera Ministarstva zdravstva i bolnica.

Također, doktorica Bardak je na predavanju pojasnila značenje i važnost takozvanog window reporta, odnosno inicijalnog izvješća prvog tima HMS-a s terena za MPDJ o velikoj nesreći, kao i METHANE izvješća koje sadržava sve relevantne informacije o kriznom događaju. Polaznicima je objasnila i osnove primarne i sekundarne trijaže, ali i koja je uloga medicinskog zapovjednika, zapovjednika trijaže i zapovjednika transporta.

Predavanje Specifičnosti rada HMS-a u velikoj nesreći u realnom vremenu pratili su djelatnici zavoda za hitnu medicinu Bjelovarsko-bilogorske, Brodsko-posavske, Osječko-baranjske, Požeško-slavonske, Virovitičko-podravske i Vukovarsko-srijemske županije, dok će se isto za preostale tri grupe polaznika održati 9. i 16. veljače 2023. godine.

 

Akutna otrovanja u hitnoj medicini

O važnost poznavanja toksikologije na predavanju u okviru projekta eUsavršavanje govorio je Jasmin Hamzić, dr. med., spec. hitne medicine iz Kliničkog bolničkog centra Zagreb te tom prilikom polaznike upoznao s početnim pristupom pacijentu s otrovanjem, sadržajem fizikalnog pregleda akutno otrovanih pacijenata te neurološkim pregledom. Predstavio je i pojedine neurološke simptome koji su povezani s toksičnim uzrocima te predočio neurološki pregled pacijenta u komi. Osvrnuo se i na osnovne laboratorijske nalaze krvi i urina, potrebu EKG-a kod svih pacijenata s poremećajem stanja svijesti, održavanje dišnog puta i postupanje kod otežanog disanja pacijenta.

Na predavanju je doktor Hamzić prikazao i pojedine toksidrome, odnosno skup simptoma koje uzrokuje specifični otrov ili grupa otrova u povezanosti s kliničkom slikom i liječenjem. U skladu s važećim smjernicama pojasnio je nespecifične načine liječenja, ali i opisao one specifične s antidotima. Naglasio je i kako je potrebno dati veći značaj suportivnom liječenju, primjerice kod agitacije, hipertermije, epileptičkih napada ili bradikardije. Na samom kraju predavanja, doktor Hamzić je istaknuo najčešće pogreške u svakodnevnom radu s otrovanim pacijentima.

Predavanje Akutna otrovanja u hitnoj medicini pratili su djelatnici iz zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske, Istarske, Karlovačke, Ličko-senjske, Primorsko-goranske, Sisačko-moslavačke, Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske i Zadarske županije, dok je predavanje za preostale dvije grupe polaznika najavljeno za 9. i 16. veljače 2023. godine.

Projekt eUsavršavanje sufinanciran je sredstvima Europskog socijalnog fonda, a provodi ga HZHM s ciljem stručnog usavršavanja i profesionalnog razvoja zdravstvenih djelatnika županijskih zavoda za hitnu medicinu na daljinu, bržeg protoka informacija i unapređenja kvalitete hitne medicinske skrbi.

Podijeli: