Održan tečaj zbrinjavanja masovne nesreće Medical Response to Major Incidents

Već četvrtu godinu u organizaciji Kriznog stožera Ministarstva zdravlja i Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu u Općoj bolnici „Dr. Josip Benčević“ u Slavonskom Brodu održao se tečaj zbrinjavanja masovne nesreće Medical Response to Major Incidents (MRMI). Kao i prijašnjih godina, tečaj je u tri dana, od 28. do 30. listopada, okupio 62 polaznika koji bi u slučaju masovne nesreće bili uključeni u sustav zbrinjavanja od mjesta događaja do operacijskih sala i jedinica intenzivnog liječenja.

Tečaj je obuhvatio uvodna teorijska predavanja i praktično usavršavanje za donošenje odluka na svim razinama. Polaznici su prošli kroz stvaran scenariji zbrinjavanja masovne nesreće s realnim podacima i sa stvarnim utroškom vremena i resursa. Nakon završetka praktičnih vježbi instruktori su evaluirali kvalitetu rada na svim segmentima sustava, izračunali smrtnost i postotak komplikacija te analizirali greške koje su polaznici činili tijekom vježbe.

Na MRMI tečaju polaznici su provjerili vlastite sposobnosti donošenja odluka u kriznim situacijama, te sposobnosti za rad u timu i prilikom primjene standardnih operativnih postupaka, kao i kvalitetu svog medicinskog znanja prilikom donošenja odluka o vrsti zbrinjavanja unesrećenih i, konačno, upoznali se s organizacijom rada u odgovoru na veliku nesreću. Od 62 polaznika, četiri polaznika bila su iz Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, jedan iz Ministarstva obrane i dva iz Ministarstva unutarnjih poslova, dva vatrogasca, zatim šest kirurga, četiri anesteziologa, 11 bolničkih specijalizanata hitne medicine, jedna sestra iz bolničkog HMS-a, 17 liječnika i sedam medicinskih sestra/tehničara županijskih zavoda za hitnu medicinu te dva liječnika i pet medicinskih sestra/tehničara iz županijskih medicinskih prijavno-dojavnih jedinica iz ukupno 33 institucije.

Podijeli: