NOVO POGLAVLJE U SUSTAVU HITNE MEDICINE: S RADOM KRENULA HELIKOPTERSKA HITNA MEDICINSKA SLUŽBA

Helikopterska hitna medicinska služba (HHMS) započela je s radom iz sve četiri baze – Osijeka, Rijeke, Splita i Zagreba, a početak operativnih aktivnosti novoustrojene službe obilježen je simulacijskim vježbama održanim danas na riječkom sletištu Delta. Vježba je istaknula važnost komplementarnog djelovanja sve tri sastavnice izvanbolničke hitne medicinske službe (HMS), zemaljske, pomorske i zračne, a okupila je brojne uzvanike, uključujući potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića, ministra zdravstva izv. prof. dr. sc. Vilija Beroša, dr. med., ravnateljicu Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu (HZHM) prim. mr. Maju Grba-Bujević, dr. med., ravnateljicu Zavoda za hitnu medicinu Primorsko-goranske županije Senku Kajčić, dr. med. i ravnatelja Kliničkog bolničkog centra Rijeka prof. dr. sc. Alena Ružića, dr. med.

 

Značajan iskorak

Tom prigodom ministar zdravstva naglasio je da je Republika Hrvatska nakon desetljeća, dobila HHMS – kariku koja je nedostajala u pružanju zdravstvene skrbi, a koja je od strateške važnosti za sve građane i posjetitelje RH. To potvrđuju i životi spašeni zahvaljujući novoustrojenoj službi u prva dva dana njenog rada, rekao je ministar te dodao da te su te intervencije pokazale spremnost HHMS-a, ali i koordiniranost zemaljskih i zračnih snaga HMS-a. „Uspostavom HHMS-a kompletirali smo HMS te smo pokazali značajan reformski iskorak i temelj daljnjeg razvoja, ne samo HMS-a, već zdravstvenog sustava u cjelini“, izjavio je ministar Beroš i dodao kako se RH implementacijom HHMS-a svrstala uz bok zemljama koje imaju najrazvijeniji sustav hitne medicine u Europi.

Potpredsjednik Vlade i ministar Oleg Butković istaknuo je da su današnje vježbe pokazale fokus na čovjeka kroz zajedničko djelovanje kopnenih, zračnih i pomorskih snaga. Ovakav model pružanja hitne pomoći od strateškog je značaja ne samo za Rijeku, već i za cijelu Primorsko-goransku i Istarsku županiju, posebice za udaljena mjesta poput otoka. Uz helikopterski prijevoz, ministar je naglasio i važnost brodica za hitnu medicinsku pomoć na moru, koje su u prva tri mjeseca ove godine obavile čak 72 prijevoza pacijenata. Pritom je istaknuo važnost suradnje lučkih kapetanija i ispostava s liječnicima i zavodima za hitnu medicinu.

 

Brža i dostupnija hitna medicinska skrb

„Pravi pacijent u pravo vrijeme na pravom mjestu – to je srž HHMS-a“, rekla je tom prilikom ravnateljica HZHM-a prim. mr. Maja Grba-Bujević, dr. med. te istaknula da strateški raspoređenim bazama ova služba osigurava kvalitetnu, brzu i dostupnu hitnu medicinsku skrb svim našim građanima i posjetiteljima, ma gdje god se nalazili, uključujući otoke, ruralna i udaljena područja.

HHMS će primarno zbrinjavati kritično oboljele i ozlijeđene pacijente izravno na terenu. „Helikopteri omogućuju kvalificiranom medicinskom osoblju brz pristup hitnim pacijentima, postavljanje dijagnoze i provođenje hitnih medicinskih postupaka na mjestu intervencije te njihovo zbrinjavanje tijekom žurnog prijevoza u onu zdravstvenu ustanovu koja im može pružiti najvišu razinu zdravstvene skrbi i time izravno utjecati na poboljšanje njihova zdravstvenog ishoda“, pojasnila je ravnateljica HZHM-a. Uz primarne intervencije, timovi HHMS-a provodit će i sekundarne koje podrazumijevaju preuzimanje prethodno zbrinutog pacijenta od zemaljskog tima HMS-a i njegov prijevoz na daljnje bolničko liječenje te intervencije međubolničkog prijevoza.

 

Prednosti HHMS-a

Na riječi ravnateljice HZHM-a nadovezao se ravnatelj KBC-a Rijeka prof. dr. sc. Alen Ružić, dr. med. koji je napomenuo da je zbog geografske specifičnosti Primorsko-goranske županije, helikopterski način prijevoza najbolji jer osigurava pravovremenu i kvalitetnu hitnu medicinsku skrb građanima na udaljenim i teško dostupnim područjima i jamči im najbrži prijevoz u KBC Rijeka na daljnje liječenje. Te prednosti do izražaja su došle za Uskrs kada je dvoje hitnih pacijenata s Malog Lošinja i Raba zbrinuo upravo tim HHMS-a te ih u najkraćem roku prevezao u KBC Rijeka, rekao je ravnatelj Ružić.

 

Medicinska posada

Medicinski dio posade čine liječnik i prvostupnik sestrinstva / magistar sestrinstva s višegodišnjim iskustvom rada u djelatnosti hitne medicine, a ovisno o lokaciji helikopterske baze, osiguravaju ih Nastavni zavod za hitnu medicinu Grada Zagreba te zavodi za hitnu medicinu Osječko-baranjske, Primorsko-goranske i Splitsko-dalmatinske županije. Prije prve intervencije, njih sto, 50 liječnika te 50 medicinskih sestara i tehničara, prošlo je edukaciju potrebnu za rad u helikopteru.

 

Zdravstvena sigurnost

Uz prethodno uspostavljenu pomorsku hitnu službu, te kontinuirano kvalitetan i profesionalan rad zemaljske hitne, uspostava civilnog HHMS-a pozicionira RH kao zdravstveno sigurnu destinaciju na turističkoj karti svijeta. Pružatelj usluge HHMS-a na području RH je konzorcij EliFriulia S.p.A., Eliance Helicopter Global Services SL i Eli-Adriatik d.o.o., izabran na međunarodnom natječaju javne nabave koji je provelo Ministarstvo zdravstva. S navedenim konzorcijem je Ministarstvo zdravstva, kao nositelj projekta, sklopilo ugovore na sedam godina za sve četiri helikopterske baze u vrijednosti od 62,5 milijuna eura.

Podijeli: