Novi tim i novo vozilo Ispostavi Zabok Zavoda za hitnu medicinu Krapinsko-zagorske županije

"Postepenim razvojem hitne medicinske službe (HMS) na ovom području, Zavod za hitnu medicinu Krapinsko-zagorske županije prometnuo se u perjanicu hrvatskog HMS-a", izjavila je u srijedu, 14. veljače 2024., u Zaboku ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu (HZHM) prim. mr. Maja Grba-Bujević, dr. med. na predstavljanju novouvedenog tima T2 u zabočku Hitnu te primopredaji vozila za rad upravo tog tima.

Do reorganizacije HMS-a, pojasnila je primarijus Grba-Bujević, Krapinsko-zagorska županija nije imala ustrojenu samostalnu službu za pružanje hitne medicinske skrbi kroz redovan rad, već samo kroz dežurstva. "Danas ovdje rade moderni, educirani i motivirani timovi, opremljeni suvremenom opremom", naglasila je ravnateljica HZHM-a te dodala kako je to ujedno i zasluga Županije koja kontinuirano ulaže u sustav hitne medicine, što nije svugdje slučaj.

U skladu s novom Mrežom hitne medicine i sanitetskog prijevoza, u Zaboku će u ožujku ove godine s radom započeti tim T2 Zavoda za hitnu medicinu Krapinsko-zagorske županije, čime će se osigurati bolja pokrivenost usluge hitne medicinske skrbi. Ispostava Zabok obrađuje najviše hitnih pacijenata, stoga će postojećem timu T1 novi tim biti velika ispomoć, rekao je tom prigodom ravnatelj krapinsko-zagorskog Zavoda Krešimir Božić, dip. iur. Posebno je zahvalio ravnateljici HZHM-a na čiju inicijativu je uveden dodatni tim T2 u Ispostavu Zabok te županu Željku Kolaru i Županiji koji su osigurali 152 tisuće eure decentraliziranih sredstava za novo, suvremeno opremljeno vozilo.

Uz dodatni tim T2 u Ispostavi Zabok, izmjenama Mreže hitne medicine i sanitetskog prijevoza, timove u Konjščini i Klanjcu odsada će, umjesto Krapinsko-zagorske županije, financirati Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje. Ove novine pozdravio je župan Željko Kolar te najavio obnavljanje voznog parka Zavodu, odnosno nabavu šest vozila za sanitetski prijevoz i dva za timove HMS-a ove godine te dodatnih šest vozila sljedeće godine.

Zavod za hitnu medicinu Krapinsko-zagorske županije ima 155 djelatnika, od kojih 45 liječnika, 70 medicinskih sestara i tehničara te 33 vozača, a samo protekle godine zaprimio je 33.300 poziva na broj 194, obradio 23.300 pacijenata, odnosno svakog petog stanovnika Krapinsko-zagorske županije.

Podijeli: