Na međunarodnom simpoziju hitne i intenzivne medicine istaknuta važnost telemedicine za cjelokupan zdravstveni sustav

O sustavu telemedicine u Republici Hrvatskoj, odnosno o liječenju i stručnom usavršavanju na daljinu te postepenoj digitalnoj transformaciji zdravstva, govorila je jučer ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu (HZHM) prim. mr. Maja Grba-Bujević, dr. med. na 31. Simpoziju hitne i intenzivne medicine s međunarodnim sudjelovanjem koji se u okviru Tjedna intenzivne medicine, a u organizaciji Hrvatskog društva za hitnu i internističku intenzivnu medicinu Hrvatskoga liječničkog zbora održava od 20. do 23. svibnja 2024. na Brijunima.

"Digitalizacija zdravstvenih usluga imperativ je kojem naš zdravstveni sustav neprestano mora težiti, a telemedicina je nužan alat modernog zdravstvenog sustava koji osigurava dostupnost vrhunskih specijalističkih zdravstvenih usluga svim pacijentima, čak i onima na teško dostupnim lokacijama i otocima", rekla je tom prigodom ravnateljica HZHM-a te naglasila da se telemedicina trenutno najviše koristi na području radiologije, kardiologije i psihijatrije, ali i neurologije, transfuzije, pulmologije i hemodijalize.

"Popularnost i potražnja telemedicine raste iz godine u godinu jer, osim što olakšava pristup specijalistima, osigurava pravovremenu dijagnozu, smanjuje liste čekanja i povećava učinkovitost liječnika te time rasterećuje zdravstveni sustav", istaknula je primarijus Grba-Bujević te najavila pilot-projekt telemedicinskog povezivanja vozila izvanbolničke hitne medicinske službe s objedinjenim hitnim bolničkim prijemima (OHBP) u tri županije. Prethodno je HZHM, uz tehničku pomoć Glavne uprave za potporu strukturnim reformama Europske komisije, izradio dokument nacionalnog okvira za uspostavu nove telemedicinske usluge, a koji predstavlja temelj za pilot projekt te uspostavu sustava prijenosa vitalnih parametara pacijenata u realnom vremenu iz vozila u OHBP, kao i telekononzultacije između tima u vozilu i liječnika specijalista u OHBP-u.

Ravnateljica HZHM-a osvrnula se i na značaj telemedicine u edukacijama na daljinu koje HZHM provodi dugi niz godina za zdravstvene djelatnike. "Stjecanje novih znanja i vještina uz pomoć moderne informacijsko-komunikacijske tehnologije važno je zbog profesionalnog razvoja kadra zdravstvenih ustanova, brže i jednostavnije razmijene znanja, tehnika i metoda rada te unapređenja kvalitete zdravstvenih usluga", zaključila je ravnateljica HZHM-a.

Podijeli: