Klimatske promjene u fokusu 17. dana kriznog upravljanja

Ovogodišnja međunarodna konferencija "Dani kriznog upravljanja – DKU 2024" je u protekla dva dana u Termama Tuhelj okupila vodeće stručnjake i znanstvenike u području kriznog upravljanja iz različitih sektora, uključujući potpredsjednika Vlade RH i ministra unutarnjih poslova dr. sc. Davora Božinovića, ravnateljicu Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu prim. mr. Maju Grba-Bujević, dr. med. i ravnatelja Ravnateljstva civilne zaštite dr. sc. Damira Truta.

Poseban naglasak na konferenciji stavljen je na klimatske promjene koje su postale kompleksna globalna prijetnja te zahtijevaju koordinirano djelovanje na globalnoj, nacionalnoj i lokalnoj razini. "Poplave neslućenih razmjera uslijed velike količine oborina, veliki požari uslijed suše te jaki potresi u mnogim zemljama diljem svijeta govore nam kako je ovo vrijeme izazovnije nego ikad prije i zahtjeva nove modele upravljanja krizama i što veću simbiozu znanstvenog, gospodarskog i javnog sektora u prevenciji i djelovanju", istaknuo je tom prigodom potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović i dodao da sustav upravljanja prirodnim katastrofama, uz sustav civilne zaštite, uključuje i druge dionike javnih tijela, civilnog društva i znanstveno-istraživačke zajednice, kao i gospodarsko-privatnog sektora te naglasio da je Vlada RH donijela važne strateške i planske dokumente koji definiraju način upravljanja rizicima od katastrofa.

Uz ovu aktualnu temu, sudionici su na konferenciji imali priliku razmijeniti najbolje prakse, iskustva i znanja vezana za teme održivosti, sigurnosti i zaštite, međunarodne i europske sigurnosti, komunikacije i tehnologije u kriznom komuniciranju, a posebno zanimljive bile su analize kriznih situacija kroz studije slučaja, poput okruglog stola Rizici gospodarenja otpadom – studija slučaja: Požar Drava International. Na konferenciji su sudjelovali i djelatnici Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije koji su sudionicima prikazali vozilo i uobičajenu medicinsku opremu nužnu za pružanje hitne medicinske skrbi ugroženim pacijentima.

Međunarodna konferencija "Dani kriznog upravljanja – DKU 2024" održana je u sklopu 17. dana kriznog upravljanja u organizaciji Veleučilišta Velika Gorica, a pod pokroviteljstvom Ravnateljstva civilne zaštite, Ministarstva unutarnjih poslova i Grada Velike Gorice.

Podijeli: