HZHM predstavio cjelovit pristup pacijentima s potrebama za palijativnom skrbi na Međunarodnom simpoziju palijativne skrbi u Našicama

"Živjeti što bolje" bila je tema 5. Međunarodnog simpozija palijativne skrbi koji je od 31. kolovoza do 1. rujna 2023. održan u Našicama gdje je okupio brojne zdravstvene djelatnike iz različitih područja medicine, uključujući i ravnateljicu Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu (HZHM) prim. mr. Maju Grba-Bujević, dr. med. sa suradnicima, Sanjom Predavec, dr. med. i Sašom Balijom, mag. med. techn.

Bioetika u palijativnoj skrbi, kvaliteta života svih dionika uključenih u palijativnu skrb, ali i niz drugih aktualnih te važnih tema obrađeno je na dvodnevnom simpoziju održanom u organizaciji Opće županijske bolnice Našice, dok su suorganizatori Sveučilište Sjever, Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo i UMNA- Udruga medicinskih sestara i tehničara-OŽB Našice.

Tom prigodom primarijus Grba-Bujević govorila je o Nacionalnim smjernicama za rad izvanbolničke i bolničke hitne medicinske službe (HMS) s pacijentima kojima je potrebna palijativna skrb, priručniku koji djelatnicima HMS-a olakšava akutno zbrinjavanje takvih pacijenata. "Potrebe tih pacijenata i njihovih obitelji su kompleksne i vrlo individualne, a vrijeme intervencije ograničeno", rekla je ravnateljica HZHM-a te naglasila edukativnu važnost ovog priručnika, ali i općenito edukacije pri zbrinjavanju hitnih pacijenata. Priručnik ukazuje na specifičnost i složenost stanja i simptoma pacijenata kojima je potrebna palijativna skrb, naglasila je primarijus Grba-Bujević, te sadrži informacije o specifičnom kliničkom prosuđivanju pri zbrinjavanju pacijenta, kao i o komunikaciji s pacijentom i obitelji.

Na simpoziju je voditelj Odjela za razvoj i zdravstvene tehnologije HZHM-a Saša Balija, mag. med. tech. održao radionicu Upotreba automatskog vanjskog defibrilatora u kardiopulmonalnoj reanimaciji na kojoj su polaznici usvojili znanja i vještine potrebne za pravilno izvođenje postupka oživljavanja uz upotrebu AVD uređaja. Od iznenadnog srčanog zastoja na godišnjoj razini u RH umre 9000 osoba, a za preživljavanje osobe koja ga je doživjela ključna je brza intervencija i rana defibrilacija. Znanjima i vještinama stečenim na ovoj radionici, polaznici već sutra mogu spasiti nekome život.

HZHM još od 2013. provodi Nacionalni program javno dostupne rane defibrilacije "Pokreni srce – spasi život". Osnovne aktivnosti programa su promicanje važnosti rane defibrilacije, povećanje dostupnosti AVD uređaja i educiranje što većeg broja laika za provođenje postupka oživljavanja uz upotrebu AVD-a.

Podijeli: