Hitna medicinska služba pomaže u pružanju zdravstvene skrbi na poplavljenim područjima

Među prvim žurnim službama koje su angažirane na poplavom ugroženim područjima u Slavoniji je i hitna medicinska služba (HMS). Najveći teret pri pružanju zdravstvene skrbi stradalim građanima podnijeli su timovi županijskih zavoda za hitnu medicinu upravo onih županija koje su zahvaćene poplavom – Vukovarsko-srijemske, Brodsko-posavske, Požeško-slavonske i Sisačko-moslavačke.

Nezapamćena prirodna katastrofa ujedinila je Hrvatsku, ali i cjelokupnu regiju, u pomoći ljudima na poplavljenim područjima. Humanost i solidarnost pokazali su i pojedini županijski zavodi za hitnu medicinu koji su voljni poslati potpuno opremljene timove hitne medicinske službe u Vukovarsko-srijemsku županiju koja je najviše pogođena poplavom. Provođenju zdravstvene zaštite na navedenom području do sada su se priključili dodatni timovi HMS-a iz Varaždinske i Osječko-baranjske županije, dok će u narednim danima u pomoć stići i timovi HMS-a iz Bjelovarsko-bilogorske, Istarske, Karlovačke, Krapinsko-zagorske, Zadarske i Zagrebačke županije te Grada Zagreba.

Rad timova na terenu nadzire koordinatorica zdravstvenih službi Nacionalnog stožera zaštite i spašavanja- Centra za upravljanje operacijama u Županji, načelnica Kriznog stožera Ministarstva zdravlja te ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu prim. mr. Maja Grba-Bujević, dr. med. koja se od srijede, 21. svibnja 2014., nalazi na terenu zajedno sa svojim stručnim timom – Brankom Tomljanović, dr. med., Damirom Važanićem, mag. med. techn. i Vedranom Drljačom, dipl. iur.

Podijeli: