Edukacija na daljinu: Ublažavanje boli i patnje kod umirućeg pacijenta

U organizaciji Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, a u sklopu edukacija na daljinu zdravstvenih djelatnika, danas je Selma Pernar, dr. med., spec. anesteziologije, reanimatologije i intenzivnog liječenja, subspec. intenzivne medicine iz Županijske bolnice Čakovec održala predavanje Ublažavanje boli i patnje kod umirućeg pacijenta.

"Bol je kompleksan simptom jer njen uzrok može biti somatski, psihološki, duhovni i socijalni", rekla je tom prigodom doktorica Pernar te istaknula da je u liječenju boli važna multidimenzionalna procjena, odnosno kvantiteta i kvaliteta boli te multidisciplinaran terapijski pristup prema konceptu multimodalnog liječenja.

Navedeni koncept liječenja podrazumijeva multimodalnu analgeziju, primjenu analgetika prema trostepenskoj ljestvici, odnosno modelu lifta ako se radi o jakoj malignoj boli, uz koanalgetike te psiho i fizioterapiju, pojasnila je doktorica Pernar. Dodala je da mulitimodalna analgezija označava primjenu lijekova i tehnika različitog mehanizma djelovanja koji imaju sinergistički i aditivni utjecaj, te uz minimalnu dozu i minimalne nuspojave, ostvaruju maksimalni učinak.

Prilikom primjene farmakoterapije potrebno se voditi principima: na usta (transdermalno), točno na sat i/ili po potrebi; trostepenske ljestvice; individualnog doziranja (učinkovita doza), redovite procjene učinkovitosti i podnošljivosti, prevencije i liječenja nuspojava. Kako bi se mogla procijeniti učinkovitost analgetske terapije, potrebno ju je svakodnevno dokumentirati, naglasila je doktorica Pernar te napomenula važnost edukacije pacijenta i njegove obitelji o svakom lijeku, njegovom djelovanju, dozi, učestalosti uzimanja i načinu primjene. S obzirom na to da je liječenje boli i patnje palijativnih pacijenata velik izazov, posebno u kućnim uvjetima, potrebno napraviti plan liječenja za svaki slučaj neočekivanog simptoma, npr. probijajuće boli, mučnine, povraćanja, dispneje, agitiranosti. "Time se postiže bolja kvaliteta života i smanjuje stres pacijenta i njegove obitelji zbog straha od nerješivih problema", zaključila je doktorica Pernar.

Podijeli: