Cro MRMI: Priprema za koordiniran i učinkovit odgovor zdravstvenog sustava na krizne situacije

U Općoj bolnici "Dr. Josip Benčević" u Slavonskom Brodu danas je započeo trodnevni tečaj Medicinski odgovor na veliku nesreću i katastrofu (Medical Response to Major Incidents) – Cro-MRMI na kojem će ukupno 60 polaznika uvježbati jedinstven i koordiniran odgovor na potencijalne krizne situacije.

"Funkcioniranje zdravstvenog sustava u velikim nesrećama i katastrofama u praksi zahtijeva, uz prevenciju, i dobru pripremu, a kontinuirana edukacija medicinskog zbrinjavanja te uspješna suradnja svih žurnih službi jamac je brzog i učinkovitog odgovora na takve izvanredne događaje", istaknula je tom prigodom ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu (HZHM) prim. mr. Maja Grba-Bujević, dr. med.

Ovo je treći od devet najavljenih Cro-MRMI tečajeva financiranih u okviru Projekta obnove nakon potresa i jačanja pripravnosti javnog zdravstva te ujedno dvanaesti otkada ga u Hrvatskoj provode HZHM, Krizni stožer Ministarstva zdravstva i slavonskobrodska bolnica u suradnji s Hrvatskim društvom za medicinu katastrofe. Sljednik je poslijediplomskog tečaja Europskog društva za traumatologiju i hitnu kirurgiju, a namijenjen je prvenstveno djelatnicima izvanbolničke i bolničke hitne medicinske službe, ali i specijalistima kirurgije te anesteziologije, reanimatologije i intenzivne medicine, kao i pripadnicima policije, vatrogastva i civilne zaštite koji sudjeluju u zbrinjavanju posljedica velikih nesreća i katastrofa.

Polaznike očekuju teorijska predavanja koja uključuju trijažu, izvanbolničku organizaciju zbrinjavanja, bolnički interventni plan, komunikaciju s javnošću i medijima itd., a zatim i praktično usavršavanje s pomoću tzv. table-top simulacijskih vježbi temeljenih na MACSIM (Mass Casualty Simulation) sustavu s realnim podacima i sa stvarnim utroškom vremena i resursa. Napredni simulacijski model polaznicima omogućava da se upoznaju sa svim aspektima zbrinjavanja velike nesreće i katastrofe, od odgovora medicinske prijavno-dojavne jedinice, trijaže i zbrinjavanja na mjestu nesreće, transporta ozlijeđenih, do operacijskih sala i jedinica intenzivne njege, kao i suradnje s regionalnim kriznim stožerom te Kriznim stožerom Ministarstva zdravstva.

Svi polaznici dobit će i drugo, prošireno izdanje priručnika Medicinski odgovor na veliku nesreću i katastrofu koji je HZHM u suradnji s domaćim i međunarodnim stručnjacima ažurirao dodatnim inovativnim pristupima i tehnikama zbrinjavanja incidentnih stanja.

Podijeli: