Čakovečki odgajatelji educirali se o hitnim stanjima kod djece

Djelatnici Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije upoznali su djelatnike svih čakovečkih vrtića s osnovnim hitnim stanjima kod djece, a ravnatelj Zavoda dr. sc. Tomislav Novinščak, dr. med. prezentirao im je sustav i strukturu suvremene hitne medicine u Međimurju. Tom prigodom je istaknuo kako kontinuirano sustavno praćenje parametra uz pomoć eHitna sustava upućuje na to da je reforma hitne medicine uspjela.

S obzirom na to da djeca nemaju zdravstvene tegobe u smislu kroničnih bolesti kod njih su najčešće ozljede, a okupljenim odgajateljima su liječnice Marija Kvakan i Lucija Hranilović objasnile koje postupke mogu poduzeti kako bi pomogli djetetu do dolaska tima hitne medicinske službe (HMS). Također, medicinska sestra Ivana Matoša i tehničar Romeo Novak odgajatelje su upoznali s osnovnim mjerama održavanja života uz upotrebu automatskog vanjskog defibrilatora (AVD). Pri tom su istaknuli važnost dostupnosti AVD uređaja u javnim ustanovama, kao i važnost poznavanja vještina prve pomoći jer pojedinac educiran za pružanje prve pomoći može spasiti život svom sugrađaninu održavajući ga na životu sve do dolaska tima HMS-a.

Kako doznajemo, ovo je tek početak dobre suradnje Dječjeg vrtića Čakovec s međimurskim Zavodom za hitnu medicinu koja će se uskoro nastaviti dodatnom edukacijom odgajatelja o načinima postupanja u slučaju hitnih stanja kod djece.

   
Podijeli: