Radionica Svjetske zdravstvene organizacije o naučenim lekcijama nakon poplava u regiji

U organizaciji Europskog ureda Svjetske zdravstvene organizacije u Beogradu se 7. i 8. studenog 2014. održala radionica Naučene lekcije nakon poplava u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj te Srbiji u svibnju 2014. Cilj radionice bio je da stručnjaci s područja navedene tri zemlje, a koji su aktivno sudjelovali u osiguranju zdravstvene zaštite stanovništva, procijene prednosti i nedostatke nadležnih institucija u odgovoru na svibanjske poplave.

Na radionici su aktivno sudjelovali predstavnici Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, Branka Tomljanović, dr. med. i Damir Važanić, mag. med. techn., zatim predstavnici Ministarstva zdravlja Marinko Kozina, dipl. ing. prh. teh. i Mislav Hajčić, dipl. san. ing., predstavnici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dr. sc. Vedran Poljak, dr. med., Nataša Janev Holcer, dipl. ing. biol. i Pavle Jeličić, dr. med. te predstavnik Zavoda za zdravstveno osiguranje Osijek Hrvoje Ostrički, dipl. oec. i ravnateljica Doma zdravlja Županja Luca Lešić, dipl. iur.

Kroz razmjenu znanja i iskustva, stručnjaci iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije složili su se kako se tijekom nezapamćene prirodne katastrofe koja je pogodila regiju osjetio nedostatak koordinacije u radu različitih institucija na terenu. Scenariji u kojem je 60 osoba izgubilo život, a više od 85.000 napustilo svoje domove u budućnosti se može izbjeći jedino ako se donesu smjernice za upravljanje kriznim situacijama poput poplave, zaključeno je na dvodnevnoj radionici u Beogradu.

   
Podijeli: