Istaknuta važnost izvanbolničkog zbrinjavanja moždanog udara na simpoziju u Koprivnici

U Koprivnici su se danas okupili istaknuti domaći i inozemni stručnjaci iz područja hitne medicine, neurologije i radiologije, uključujući ravnateljicu Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu (HZHM) prim. mr. Maju Grba-Bujević, dr. med. te njezinog pomoćnika za sestrinstvo Sašu Baliju, mag. med. techn., kako bi na simpoziju Angels Initiative – Liječenje bolesnika s ranim znakovima moždanog udara u Općoj bolnici "Dr. Tomislav Bardek" Koprivnica razmijenili najnovija znanja, istraživanja i iskustava vezana za dijagnozu moždanog udara.

O helikopterskom zbrinjavanju pacijenata s moždanim udarom na simpoziju je govorila ravnateljica HZHM-a prim. mr. Maja Grba-Bujević, dr. med. koja je tom prilikom istaknula kako je novoustrojena Helikopterska hitna medicinska služba (HHMS) u manje od tri mjeseca rada imala 180 intervencija, pri čemu se čak 13,1 % intervencija odnosilo na zbrinjavanje osoba s dijagnozom moždanog udara. Dodala je da helikopteri civilnog HHMS-a mogu slijetati na različite i znatno manje površine, čime se dodatno unapređuje zbrinjavanje pacijenata s moždanim udarom jer im je tako osigurana brža i dostupnija hitna medicinska skrb i pravovremen prijevoz do odgovarajuće bolnice.

Magistar sestrinstva Saša Balija upoznao je sudionike simpozija s pristupom pacijentu sa sumnjom na moždani udar u izvanbolničkoj hitnoj medicinskoj službi te naglasio da u zbrinjavanju takvog pacijenta vrijeme igra ključnu ulogu, stoga je iznimno važno da medicinski dispečeri brzo prepoznaju simptome moždanog udara prilikom trijaže poziva te pošalju tim na intervenciju. Uz standardne postupke procjene stanja hitnog pacijenta na mjestu intervencije, istaknuo je Saša Balija, mag. med. techn., u slučaju sumnje na dijagnozu moždanog udara potrebno je provesti FAST test (Face, Arm, Speech, Time) prilikom pregleda pacijenta, uzeti dobru anamnezu te osigurati njegov prijevoz direktno u bolnicu koja ima mogućnost provođenja trombolize/trombektomije uz obaveznu najavu pacijenta bolnici.

Na simpoziju se moglo čuti i zanimljiva predavanja o trombolizi i trombektomiji u akutnom moždanom udaru, ali i statistike liječenja takvih pacijenata te nove protokole za njihovo liječenje. Simpozij je održan s ciljem bolje organizacije i komunikacije između različitih djelatnosti koje su uključene u zbrinjavanje bolesnika s ranim znakovima moždanog udara u organizaciji koprivničke Opće bolnice "Dr. Tomislav Bardek" i globalne inicijative Angles koja je posvećena poboljšanju šansi za preživljavanje i život bez invaliditeta pacijenata s moždanim udarom.

Podijeli: