Istaknuta važnost EU projekata na kongresu Hrvatskog nacionalnog saveza sestrinstva

Na poziv organizatora - Hrvatskog nacionalnog saveza sestrinstva, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu (HZHM) prim. mr. Maja Grba-Bujević, dr. med. sudjelovala je kao gost predavač na 4. međunarodnom kongresu Identitet medicinske sestre u svjetlu promjena zdravstvenog sustava koji se od 7. do 10. studenog 2019. održao u Vodicama.

U svom predavanju Kompetencije u svjetlu projekata Europske unije, ravnateljica HZHM-a istaknula je važnost trajnog stručnog usavršavanja u medicini te se osvrnula na mogućnost jačanja ljudskih potencijala kroz projekte Europske unije. „HZHM provodi europski projekt Kontinuirano stručno osposobljavanje radnika u djelatnosti hitne medicine s ciljem održavanja i usavršavanja znanja i vještina radnika u djelatnosti hitne medicine“, rekla je tom prigodom primarius Grba-Bujević. Ulaganje u ljudske resurse ponekad iziskuje povećane financijske napore za poslodavca ili radnika, a zahvaljujući ovom projektu besplatno će se educirati ukupno 1 824 radnika u bolničkoj i izvanbolničkoj hitnoj medicinskoj službi. „Njihovom edukacijom će se unaprijediti kvaliteta hitne medicinske skrbi na razini cijele Hrvatske“, zaključila je ravnateljica HZHM prim. mr. Maja Grba-Bujević,dr. med.

Govoreći o profesionalnim izazovima medicinskih sestra i tehničara u djelatnosti hitne medicine, pomoćnik ravnateljice za sestrinstvo HZHM-a te predsjednik Hrvatskog sestrinskog društva hitne medicine (HSDHM) Damir Važanić, mag. med. techn. i Marina Friščić, dipl. med. techn. iz Opće bolnice „dr. Tomislav Bardek“ Koprivnica istaknuli su važnost različitih oblika njihovog stručnog usavršavanja koje provodi HZHM i HSDHM. „Svako radilište u djelatnosti hitne medicine ima svoje specifičnosti i potrebu za dodatnim znanjima i vještinama nužnim za rad stoga edukacijom nastojimo unaprijediti znanja i vještina te proširiti kompetencije medicinskih sestara i tehničara“, izjavio je Damir Važanić, mag. med. techn. Osim toga, Damir Važanić, mag. med. techn. i Marina Friščić, dipl. med. techn. su s Gordanom Šantek-Zlatar, dipl. med. techn. iz koprivničke bolnice na kongresu predstavili i rad SWOT analiza u objedinjenom hitnom bolničkom prijemu.

 

Podijeli: