Dodatni prometni timovi hitne medicinske službe

Tijekom turističke sezone dolazi do znatnog povećanja intenziteta prometa na cestama, pa je Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje ugovorio sredstva za ukupno 14 dodatnih prometnih timova hitne medicinske službe (HMS-a), što je jedan tim više nego prošle turističke sezone (tim u Karlobagu). Ti timovi će od 21. lipnja do 30. rujna 2013. na državnim prometnicama pružati pravodobnu i kvalitetnu hitnu medicinsku skrb. U svakom timu HMS-a su doktor medicine, medicinska sestra/tehničar i vozač. Dodatni prometni timovi smješteni su na:

- A1 - Autocesti Zagreb-Split-Dubrovnik: ukupno 7 timova (Karlovac, Ogulin, Gospić, Benkovac, Šibenik, Dugopolje,  Zagvozd),

- A3 - Autocesti Bregana-Zagreb-Lipovac: ukupno 3 tima (Kutina, Okučani, Županja),

- A6 - Autocesti Zagreb-Rijeka: ukupno 1 tim (Delnice - Lučice),

- Državnoj cesti D8, D25: ukupno 1 tim (Karlobag),

- Državnoj cesti D1: ukupno 1 tim (Korenica),

- Istarskom Ipsilonu A8, A9, ukupno 1 tim (Pazin).

Rad dodatnih prometnih timova HMS-a na državnim cestama prati, analizira i nadzire Hrvatski zavod za hitnu medicinu zajedno s Ministarstvom zdravlja. Povodom početka turističke sezone i pojačanih dežurstava timova HMS-a duž hrvatskih prometnica, ministar zdravlja prof. dr. Rajko Ostojić obišao je tim smješten u Tehničkoj jedinici Dugopolje. Kako je istaknuo „Hitna pomoć je prošle godine imala dobre rezultate i više od 700 intervencija, ali su, nažalost, 22 osobe smrtno stradale. Od poziva do dolaska na mjesto nesreće prosječno vrijeme bilo je 11 minuta i 30 sekundi, a od poziva do dolaska u prvu bolnicu točno 48 minuta, dakle sve unutar 'zlatnog sata', rekao je ministar Ostojić.

Duž obale obavlja se i hitni prijevoz pacijenata plovilima s otoka na kopno, kako bi im što prije bila pružena potrebna pomoć. Ministar zdravlja prof. dr. Rajko Ostojić prisustvovao je na supetarskoj rivi i pokaznoj vježbi spašavanja utopljenika te njegova prijevoza u KBC Split, koju je izveo tim hitne medicinske službe Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije.

Uz plovila i dodatne prometne timove HMS-a na državnim cestama, prema sporazumu Ministarstva zdravlja i Ministarstva obrane, od lani je tijekom cijele godine osiguran hitni zračni medicinski prijevoz. U njemu sudjeluje helikopter Oružanih snaga s vojnim zrakoplovnim osobljem i tim hitne medicinske službe. Time je promijenjena dotadašnja praksa da liječnik, koji je indicirao prijevoz, napušta svoje radno mjesto da bi ispratio pacijenta do bolnice. Tijekom turističke sezone 2012. godine zabilježena su 162 hitna zračna medicinska leta tijekom kojih su zbrinuta 184 pacijenta.

Podijeli: