Započeo prvi poslijediplomski tečaj 1. kategorije stalnog medicinskog usavršavanja Škola hitne medicine

U Kliničkoj bolnici „Sveti Duh“ danas je započeo prvi poslijediplomski tečaj 1. kategorije stalnog medicinskog usavršavanja Škola hitne medicine. Pokretanje i program tečaja na svečanom otvorenju pozdravio je zamjenik ministra zdravlja prim. mr. sc. Marijan Cesarik, dr. med. koji je polaznicima poručio da nakon što usvoje znanja potrebna za zbrinjavanje hitnih pacijenta, ista trebaju prenositi dalje jer svatko se od nas može naći u ulozi hitnog pacijenta.

Budući da su hitnjaci dugo čekali svoju priliku za edukacijom, otvorenje poslijediplomskog tečaja bilo je izrazito emotivno za ravnateljicu Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu prim. mr. Maju Grbu-Bujević, dr. med. koja je svim polaznicima poželjela dobrodošlicu. Ravnatelj KB „Sveti Duh“ prof. prim. dr. sc. Mladen Bušić, dr. med. izrazio je zadovoljstvo što se Škola hitne medicine održava upravo u njihovoj bolnici te dodao da su oni oduvijek poticali znanstveno nastavnu djelatnost. Zadovoljstvo pokrenutim poslijediplomskim tečajem 1. kategorije stalnog medicinskog usavršavanja nije skrivala ni njegova voditeljica doc. prim. dr. sc. Višnja Nesek Adam, dr. med. koja je istaknula kako je zbrinjavanje hitnih pacijenta veoma zahtjevan liječnički posao te dodala da je Škola hitne medicine pokrenuta kako bi se unaprijedila edukacija specijalizanata hitne medicine, ali i svih liječnika koji sudjeluju u radu hitne medicinske službe.

Poslijediplomski tečaj 1. kategorije stalnog medicinskog usavršavanja Škola hitne medicine prati program specijalizacije iz hitne medicine, a održavat će se u petogodišnjem ciklusu putem dvodnevnih tečajeva I. kategorije. Na prvoj godini Škole ukupno 64 polaznika će, kroz predavanja čak 25 renomiranih predavača, obraditi najvažnije teme iz područja kardiocirkulacijskih i respiracijskih poremećaja, način njihove kliničke prezentacije i terapijsko zbrinjavanje. Uz doktoricu medicinskih znanosti Nesek Adam, voditeljica Škole je i dr. sc. Ingrid Bošan Kilibarda, dr. med., dok je na ovoj godini tematski suvoditelj prof. prim. dr. sc. Hrvoje Pintarić, dr. med. Polaznici Škole dobili su i za ovu prigodu tiskanu knjigu Kardiocirkulacijski i respiracijski poremećaji.

Na drugoj godini, polaznici će obraditi problematiku iz područja zbrinjavanja politraumatiziranih bolesnika uključujući djecu i trudnice kao i mišićno-koštane ozljede, dok je treća rezervirana za teme iz akutnog abdomena, hitnih stanja u urologiji, ginekologiji i porodništvu. Na četvrtoj godini obrađivat će se hitna stanja u otorinolaringologiji, oftalmologiji, neurologiji, psihijatriji, onkologiji te teme vezane za palijativno liječenje hitnih bolesnika, dok će peta godina obuhvatiti hitna stanja u pedijatriji, infektologiji i trovanjima.

Organizatori poslijediplomskog tečaja 1. kategorije  stalnog medicinskog usavršavanja Škola hitne medicine su Hrvatski liječnički zbor Hrvatsko društvo za hitnu medicinu, Hrvatski zavod za hitnu medicinu i Klinička bolnica „Sveti Duh“.

 
Podijeli: