Vježba masovne nesreće za žurne službe Istarske županije

Više od 30 osoba ozlijeđeno je u nesreći koja se u srijedu dogodila uslijed prisilnog slijetanja zrakoplova u Rovinjsko Selo. Zrakoplov se pri slijetanju zapalio, uzrokovavši pri tom i lančani sudar, a požar koji je buknuo zahvatio je dvije zgrade u neposrednoj blizini te otvoreni prostor na koji se u prometnoj nesreći izlilo gorivo.

U kratkom vremenu od dojave na intervenciju su stigli timovi hitne medicinske službe iz Rovinja, Poreča, Pazina i Pule te ekipe Javne vatrogasne postrojbe iz Rovinja kao i DVD-i iz Žminja, Kanfanara, Bala i Rovinjskog Sela s 38 operativnih vatrogasaca. Dok su vatrogasci gasili požar i izvlačili unesrećene iz zadimljenih prostorija, timovi hitne medicinske službe su ih trijažirali, zbrinjavali i prevozili u bolnicu na daljnje liječenje.

Iako djeluje realno riječ je o scenariju za masovne nesreće koju su zajednički organizirali Zavod za hitnu medicinu Istarske županije i Područna vatrogasna zajednica kako bi žurne službe bile osposobljene za spremnu reakciju u slučaju takve nesreće na svom području. Vježba se odvijala u realnim vremenskim okvirima, no djelatnici žurnih službi nisu znali ni mjesto ni vrijeme, ali ni scenariji intervencije. Koliko uspješno su odgovorili realnom scenariju znati će se nakon što medicinski i vatrogasni kontrolori analiziraju snimku vježbe.

Kao statisti u vježbi su sudjelovali učenici prvog razreda Srednje škole Zvane Črnje te njihovi profesori i rovinjski Crveni križ sa suradnicima i volonterima.

Podijeli: