Vinkovačka bolnica dobila Centar za hitnu medicinu, a Gunja obnovljenu ambulantu

U Općoj županijskoj bolnici Vinkovci ministar zdravlja prim. Siniša Varga, dr. med. otvorio je danas Centar za hitnu medicinu, dok je u Gunji otvorio područnu ambulantu Doma zdravlja Županja. Svečanom otvorenju Centra, izgrađenog i opremljenog u sklopu Projekta unapređenja hitne medicinske službe i investicijskog planiranja u zdravstvu, prisustvovala je ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu i načelnica Kriznog stožera Ministarstva zdravlja prim. mr. Maja Grba-Bujević, dr. med. te zamjenik župana Vukovarsko-srijemske županije Željko Cirba, dipl. ing. i sanacijski upravitelj vinkovačke bolnice Dubravko Korenika, mag. oec. i njihovi suradnici.

U sklopu Centra za hitnu medicinu nalazi se trijaža, moderna dijagnostika, hitni laboratorij, reanimacijska sala, hitna operacijska sala te uređen i opremljen prostor za smještaj i nadzor akutnih pacijenata s modernom opremom koja jamči veću sigurnost i precizniju dijagnostiku. „Nakon što smo zajedničkim naporima savladali zapreke vezane uz izgradnju, vinkovačka bolnica sada ima jedinstveni odjel za sve hitne pacijente koji im osigurava dostupnost medicinske skrbi 24 sata dnevno sedam dana u tjednu“ istaknula je primarius Grba-Bujević. Dodala je i da su djelatnici novootvorenog Centra prošli trening trijaže čime su ispunjeni svi stručni kriteriji za učinkovito i kvalitetno zbrinjavanje hitnih pacijenata te je znatno smanjena mogućnost incidentnih događaja, mortaliteta i invaliditeta.

Nakon otvorenja moderno opremljenog Centra za hitnu medicinu, ministar zdravlja je sa suradnicima posjetio Dom zdravlja Županja čije su područne ambulante potpuno uništene tijekom poplave u svibnju 2014. Primarius Varga svečano je otvorio obnovljenu ambulantu u Gunji koja se sastoji od dvije ordinacije opće medicine, dvije ordinacije dentalne medicine, patronaže i ljekarne. Također, ministar je u vodstvu ravnateljice Doma zdravlja Županja Luce Lešić, dipl. iur. obišao i obnovljenu ambulantu u Rajevom selu. Stavljanjem zdravstvenih ustanova u funkciju osigurani su uvjeti potrebni za normalan život na prethodno poplavljenim područjima, a financijska sredstva za njihovu obnovu osigurana su kroz Program obnove i saniranja posljedica katastrofe na području Vukovarsko-srijemske županije.

Podijeli: