Varaždin tijekom Špancirfesta dobio Hitnu na biciklima – Varaždin kao London

Tijekom ovogodišnjeg Špancirfesta, uz zakonom propisanu organizaciju hitne medicine na javnim okupljanjima, posjetitelje ovog festivala, u slučaju potrebe, zbrinjava i dvoje djelatnika Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije na biciklima. Tim hitne medicinske službe (HMS) na biciklima posjetila je u četvrtak, 25. kolovoza 2016., ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu prim. mr. Maja Grba-Bujević, dr. med. sa suradnicima koja je tom prigodom istaknula zadovoljstvo što Varaždin, grad poznat kao grad s najviše bicikala po broju stanovnika u Hrvatskoj, prvi slijedi primjer londonskog HMS-a koji upravo s hitnom na biciklima povećao stopu preživljavanja uslijed iznenadnog srčanog zastoja s 12 na 28 posto.

Akciju Hitna medicinska služba na biciklima inicirali su djelatnici varaždinskog Zavoda te je u gradu bicikala, tim na dva kotača koji čine liječnik i medicinski tehničar svakodnevno dostupan potencijalnim hitnim pacijentima. Za vrijeme trajanja Špancirfesta velik je broj hitnih intervencija, a biciklima se djelatnici Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije lakše probijaju kroz gužvu.

Također, tijekom festivala u Draškovićevoj ulici volonteri Društva za dijabetes i volonteri Zavoda za hitnu medicinu mjere glukozu, tlak i saturaciju, a akcija ima i humanitarnu notu. Naime, donacijama će se pokušati prikupiti sredstva za autopuls, uređaj za vanjsku masažu srca.

 
Podijeli: