Ususret Međunarodnom danu sestrinstva

Povodom Međunarodnog dana sestrinstva Društvo hitne medicinske pomoći Hrvatske udruge medicinskih sestara predstavit će u subotu, 11. svibnja 2013., na Bundeku program javno dostupne rane defibrilacije „Pokreni srce-spasi život“ kojeg u suradnji s Hrvatskim zavodom za hitnu medicinu i Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo provodi Ministarstvo zdravlja.

Ovom promocijom građani Zagreba imaju priliku naučiti kako prepoznati znakove iznenadnog srčanog zastoja, dok na pokaznim lutkama mogu naučiti kako pravilno izvesti vanjsku masažu srca i umjetno disanje te kako pravilno pružiti prvu pomoć uz uporabu automatskog vanjskog defibrilatora. Ova znanja iznimno su korisna budući da upravo zbog srčanog zastoja timovi hitne medicinske službe najčešće izlaze na teren, a za spašavanje ljudskog života ključan je postupak oživljavanja i rana defibrilacija (unutar 3-5 min.) koje započinju građani prije njihova dolaska. Postotak preživljavanja na taj se način može povećati za 50 posto.

Obilježavanje Međunarodnog dana sestrinstva na zagrebačkom Bundeku uz svečanu proslavu i cjelodnevno druženje medicinskih sestra i tehničara iz svih dijelova Hrvatske organizira Hrvatska udruga medicinskih sestara. Na Bundek su pozvani svi zainteresirani građani kojima će stručna društva Hrvatske udruge medicinskih sestra od 10 do 16 sati sa zadovoljstvom odgovarati na pitanja o dijabetesu, stresu, trudnoći, oživljavanju, ovisnosti kao i dati korisne savjete kako kvalitetno brinuti o svom zdravlju.

Od 17 sati nadalje održat će se večernji zabavni program uz tamburaški sastav Gazde i ostale. Ulaz na sva događanja je besplatan.

Podijeli: