Uspješno završen projekt NeurNet

Današnjom završnom videokonferencijom koja je održana u suradnji partnera - Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, Federalnog ministarstva zdravstva i Ministarstva zdravlja Crne Gore finalizirana je implementacija IPA projekta NeurNet – Mreža za zbrinjavanje pacijenata s farmakorezistentnom epilepsijom i uznapredovanom fazom Parkinsonove bolesti.

Videokonferenciju je otvorio ministar Federalnog ministarstva zdravstva prof. dr. Vjekoslav Mandić, a sudionicima su se obratili i predstavnici Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, Sveučilišne kliničke bolnice Mostar i Hrvatske bolnice "Dr. fra Mate Nikolić" Nova Bila.

Projektom NeurNet započetim krajem 2017. godine uspostavljena je mreža kojom je bolnicama iz Hrvatske i regije osigurana suradnja sa Zavodom za neurologiju Kliničke bolnice Dubrava kao referentnim centrom u području neurološkog liječenja pacijenata koji boluju od epilepsije i Parkinsonove bolesti. U projekt su iz Hrvatske uključene bolnice u Dubrovniku, Slavonskom Brodu, Splitu, Vukovaru i Zadru, a iz regije bolnice u Novoj Biloj, Mostaru,Tuzli i Podgorici. Navedene bolnice kroz projekt su opremljene video EEG uređajima i radnim stanicama te povezane informacijsko-komunikacijskom tehnologijom čime im je omogućena audiovizualna komunikacija i prijenos medicinskih podataka između bolnica i referentnog centra. Time su ostvareni uvjeti za uspješnu realizaciju mreže koja osigurava postavljanje točnih dijagnoza i liječenje na daljinu, ali i kontinuiranu komunikaciju i konzultacije zdravstvenih radnika i stručnjaka iz područja neurologije.

Mrežom NeurNet cilj je smanjiti nepotreban prijevoz, stres te zdravstvene rizike pacijenata s farmakorezistentnom epilepsijom i uznapredovanom fazom Parkinsonove bolesti, a ujedno i poboljšati kvalitetu i dostupnost usluga za pacijente.

Ukupna vrijednost projekta je 865.767,09 eura, a hrvatska komponenta iznosila je 362.850,40 eura.

Podijeli: