U Saboru donesene mjere za unapređenje sigurnosti djece u prometu

Djeca su najranjivija skupina u prometu, a početak nove školske godine prilika je da se naglasi potreba njihove zaštite pa je na inicijativu pravobraniteljice za djecu u četvrtak održana tematska sjednica saborskog Odbora za obitelj, mlade i sport o zaštiti prava djece u prometu.

Uz predstavnike resornih ministarstva, Agencije za odgoj i obrazovanje, akademske i stručne zajednice te predstavnike udruga koje se zalažu za sigurnost djece u prometu, na sjednici je sudjelovao i pomoćnik ravnateljice Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu za pravne poslove Luka Pejčić, dipl. iur. Analizirajući dosad provedene aktivnosti, a imajući u vidu da je od početka godine u prometu smrtno stradalo devetero djece, zaključeno je kako je potrebno poboljšati stanje sigurnosti djece u prometu u svim segmentima.

Na sjednici su definirane daljnje aktivnosti i mjere za izgradnju cjelovitog sustava zaštite prava i interesa djece te za sprječavanje štetnih djelovanja koja ugrožavaju njihova prava i interese. Apeliralo se na roditelje da vode više računa o sigurnosti djece kao putnika, a naglašena je i potreba unapređenja dostupnog i sigurnog organiziranog prijevoza djece, poglavito u slabo naseljenim područjima. Poseban naglasak stavljen je na potrebu poboljšanja cestovne infrastrukture i željezničko-cestovnih prijelaza. Osim toga, upozoreno je na nedovoljnu uporabu kacige pri vožnji biciklom te je istaknuto kako edukaciju o poštivanju pravila ponašanja u prometu treba započeti u osnovnoj školi.

Podijeli: